Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Verdere beperking gaswinning op land

Mijnbouwbedrijven moeten beter contact leggen met de omgeving en duidelijkere afspraken maken over de overlast, staat in de contourennota.

ANP
20 januari 2023
gaswinning waalwijk
Gaswinning bij WaalwijkMarcel van den Bergh/ANP

Bedrijven kunnen in de toekomst niet meer op zoek naar nieuwe gasvelden onder de Nederlandse grond. Ook moeten mijnbouwbedrijven beter contact leggen met de omgeving, moeten er duidelijkere afspraken zijn over de overlast en moet er gekeken worden of regio's meer kunnen profiteren als er gaswinning in de buurt plaatsvindt. Een en ander is de strekking van een nieuwe 'contourennota' voor de mijnbouwwet, waar het kabinet het vrijdag over eens is geworden.

Traineeship Bedrijfsvoering in de Zorg

BMC
Traineeship Bedrijfsvoering in de Zorg

Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

BMC
Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

Verouderd

De wet is volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) namelijk 'behoorlijk verouderd', omdat die gericht is op fossiele brandstoffen. In deze plannen gaat het kabinet ervan uit dat de winning daarvan geleidelijk omlaag kan, terwijl er wel wordt gekeken 'hoe je mijnbouw bijvoorbeeld kan inzetten voor aardwarmte of waterstofopslag', aldus de minister. Hij vindt het belangrijk dat de industrie nu duidelijkheid heeft voor de toekomst.

Geen vergunningen

De winning van fossiele brandstoffen op land wordt niet meer toegestaan. Voor olie worden direct geen vergunningen meer verstrekt, voor gas gaat dat wat geleidelijker. Toch geldt dat alleen voor plekken waar de plannen al in een vergevorderd stadium zijn. Nieuwe opsporingsvergunningen zitten er ook voor gas niet meer in. Op de Wadden worden geen nieuwe vergunningen afgegeven, waardoor er na 2035 geen gas en zout meer gewonnen mag worden. Enige uitzondering is Ternaard, waar de aanvraag al liep. Verder wil het kabinet in de Noordzee juist méér gas gaan winnen, ook om minder afhankelijk te worden van Rusland.

Meer verbinding

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt ook dat mensen weer 'meer verbinding' moeten krijgen met de mijnbouwbedrijven die in de omgeving actief zijn, zoals vroeger volgens hem wel het geval was. Bedrijven moeten laten zien dat ze overleg gevoerd hebben met de omgeving over hun plannen, inclusief hun plannen voor het opruimen als ze klaar zijn. De mijnbouw moet met omwonenden, organisaties en de lokale politiek om tafel om bijvoorbeeld afspraken te maken over hun plannen om de omgeving te laten profiteren van hun activiteiten. Het ministerie zegt dat dat bijvoorbeeld kan in de vorm van geld, of door huizen te verwarmen met aardwarmte.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie