Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor 20.000 huizen

In en rond Amsterdam kunnen met hulp van het Rijk de komende vier jaar een kleine 20.000 betaalbare woningen verrijzen. De Metropoolregio Amsterdam (een samenwerking van 32 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland) doet daarvoor een beroep op de Woningbouwimpuls. Dat is een rijksregeling die is bedoeld om het enorme woningtekort op te lossen.

24 november 2020
shutterstock-constructie.jpg

In en rond Amsterdam kunnen met hulp van het Rijk de komende vier jaar een kleine 20.000 betaalbare woningen verrijzen. De Metropoolregio Amsterdam (een samenwerking van 32 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland) doet daarvoor een beroep op de Woningbouwimpuls. Dat is een rijksregeling die is bedoeld om het enorme woningtekort op te lossen.

Versnellen

De MRA hoopt op een bijdrage van 100 miljoen euro, wat neerkomt op gemiddeld 5000 euro per woning. Laurens Ivens, wethouder Wonen Amsterdam: 'De tekorten aan betaalbare woningen in onze regio zijn enorm. Met zo'n bijdrage uit de Bouwimpuls kunnen we de bouw van bijna 20.000 betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen. Voor alle woningzoekenden in de regio zou dat een enorme opsteker zijn.'

 

Projecten

De beoogde 20.000 woningen zijn verdeeld over tien projecten in Amsterdam, Almere, Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Alleen al in Amsterdam kunnen met een bijdrage uit deze regeling ruim 8300 woningen (versneld) worden gerealiseerd in Noord en op IJburg. In Amstelveen zouden 2157 woningen worden gebouwd op bedrijventerrein Legmeer, in Haarlemmermeer gaat het om ruim 2000 woningen op het Pionier-Bols-terrein. Hilversum wil ruim 600 woningen bouwen bij het gelijknamige NS-station.

 

Bouwopgave

'Het is duidelijk dat we voor een grote bouwopgave staan', zegt Cees Loggen, gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland. 'De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.' Met de Woningbouwimpuls wil het kabinet jaarlijks 75.000 woningen toevoegen aan de woningvoorraad, vooral in stedelijke regio’s waar de vraag naar woonruimte het grootst is. De regeling loopt tot eind 2023 en heeft een totaal budget van 1 miljard euro. Dat wordt in etappes beschikbaar gesteld. In de eerste tranche is aan 27 projecten in totaal 290 miljoen euro toegekend. Hiermee worden 51.000 woningen gebouwd in 21 gemeenten. Nu gaat het om de tweede tranche. Daarvoor heeft het Rijk 225 miljoen in de knip. Gemeenten konden hiervoor tot maandag middernacht voorstellen indienen.

 

Voorwaarden

De projecten moeten voldoen aan een rijtje voorwaarden. Zo moet minimaal de helft van de woningen betaalbaar zijn, dat wil zeggen: sociale huur, woningen voor middeninkomens met een maximale maandhuur van 1000 euro en koopwoningen met een verkoopprijs onder de NHG-kostengrens (nu nog 310.000 euro, per 1 januari 325.000 euro). Ook moeten de gemeenten zelf meebetalen en moeten er per project minstens 500 woningen worden gebouwd. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Best grappig dit. Bij vergaderingen van de Metropoolregio is Amsterdam steevast afwezig, behalve als het om geld gaat. Ik zou er niet mee willen praten, want het is volsterkt 1-richtingverkeer.
H. Wiersma / gepens.
Slechts 78 (!!!!) huizen bouwen in het eerste halfjaar en vervolgens 100 miljoen euro voor huizenbouw vragen van het Rijk. Het typeert nog eens het failliet van het woningbouwbeleid van Amsterdam.
Hans / afdelingsmanager
Prima als het ABP deelnemers invloed geeft op de beleggingsportefeuille, maar dan wel allemaal en alleen de leden. Dus geen Groen Links wethouder, die geen deelnemer is en haar (wel geïndexeerde) pensioen straks uit de gemeentekas ontvangt. En als de meerderheid kiest voor beleggen in olie en kernenergie dan moet dat ook gebeuren. Ik snap de Amsterdamse aktie wel: gewoon een voet tussen de deur krijgen om ABP te laten beleggen in woningbouw en warmtenetten en zo, want daar komen heel forse tekorten op later.
Paul / projectleider
Op of onder NAP huizen bouwen...niet echt handig
Advertentie