Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rechter stelt grens aan megastal

Het aantal grote bedrijven in de Nederlandse veehouderij is de afgelopen jaren toegenomen, zo heeft het CBS becijferd. Er is echter wel een maximum aan de grootte van een veehouderij.

22 december 2015

Het aantal grote bedrijven in de Nederlandse veehouderij is de afgelopen jaren toegenomen, zo heeft het CBS becijferd. Er is echter wel een maximum aan de grootte van een veehouderij. Een gigastal voor 1500 runderen in de Achterhoek gaat op last van de rechter niet door.

Vergunning

De voorzieningenrechter in Arnhem heeft maandag bepaald dat de gemeente Bronckhorst geen vergunning voor dit bedrijf had mogen afgeven. De Gelderse Natuur- en Milieufederatie GNMF en een aantal Achterhoekers hebben hun zaak tegen de komst van de stal gewonnen.
 

Storm van protest
Internetmiljonair Kees Koolen maakte eerder dit jaar bekend dat hij een stal voor 1500 runderen wilde openen in Wichmond. Hij wilde de beesten genetisch verbeteren en ze wereldwijd als fokvee gaan verhandelen. Na een storm van protest tegen deze grootste stal van Nederland verminderde Koolen het aantal runderen naar maximaal 650.
 

Trend naar groter
In de veehouderij is er een algemene trend te zien naar steeds grotere bedrijven. Zo zijn er inmiddels 355 melkveehouders met meer dan 250 koeien. Ook is het aantal bedrijven met meer dan tienduizend vleesvarkens toegenomen. Dit meldt CBS op basis van de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2015.
 

Schaalvergroting zet door
Op 1 april van dit jaar telde Nederland bijna 64 duizend land- en tuinbouwbedrijven. Dit waren er in 1980 nog 145 duizend. Naast de afname van het aantal bedrijven voltrok zich een stevige schaalvergroting. Zo melkt een doorsnee melkveehouder tegenwoordig 90 melkkoeien, dit waren er in 1980 nog 35. (ANP/Red)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
moest meteen aan opvanglocaties denken; mega stemvee, een tsunami van politieke processen, of dwaal ik weer teveel af..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is echt afschuwelijk. Koeien die nooit meer buiten lopen, dieren die als een productiemachine worden gehouden. En dan de domme massaconsument die maar gedachteloos hamburgers en biefstukken blijft consumeren. Het is net als met de varkenshouders, die het nu economisch slecht hebben: op langere termijn reguleert de markt dit. Als de meerderheid gezonder gaat eten en vooral bewuster gaat leven, dan wordt de markt voor kiloknallers steeds kleiner.

Zolang sullige mannen hun ego nog ontlenen aan het 's zomers worsten en koteletten op een barbecuevuurtje roosteren, zal het nog wel een tijd duren. Als we met elkaar bewuster en natuurlijker gaan leven, dan kun je miljarden euro's besparen op de medische kosten. Ook op een natuurlijke manier mogen sterven, zorgt voor veel lagere uitgaven aan medische voorzieningen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie