Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PVV: Overeenkomst Floriade is zoekplaatje

Almeerse raadsleden mogen de geheime definitieve ontwikkelingsovereenkomst met Floriade-ontwikkelaar Amvest inzien, maar moeten wel zelf zoeken naar de verschillen met de conceptovereenkomst.De PVV-fractie wil dat het college duidelijk maakt wat de verschillen zijn en wat daarvan de financiële consequenties zijn. ‘Het college dient de raad fatsoenlijk te informeren.’

08 januari 2019

De Almeerse PVV-fractie wil dat het college duidelijk maakt waar de definitieve overeenkomst met Floriade-ontwikkelaar Amvest verschilt van de conceptovereenkomst en wat daarvan de financiële consequenties zijn. Raadsleden mogen de geheime tekst inzien, maar moeten zelf zoeken naar de verschillen. ‘Het college dient de raad fatsoenlijk te informeren.’

Overeenkomsten verschillen
Nadat de Almeerse gemeenteraad in december met enkele op- en aanmerkingen akkoord had gegeven op de ontwerpovereenkomst met projectontwikkelaar Amvest voor het ontwikkelen van de Floriade 2022 voor 300 miljoen euro ondertekende het college de definitieve overeenkomst. Die overeenkomst bevat echter meer verschillen dan door de raad zijn ingebracht. Volgens het college zijn deze het gevolg van ‘nadere afspraken in het directieoverleg tussen de gemeente, Amvest Vastgoed BV en Floriade BV’. De tekst blijft voor Almeerders geheim, al mogen raadsleden deze wel inzien. Wat de verschillen dan precies zijn, moeten de raadsleden zelf uitzoeken.

Zoek de verschillen
Dit is tegen het zere been van de Floriade-kritische PVV die via raadsvragen klare taal eist van het college. ‘Op deze manier wordt geen enkel respect getoond voor de niet goedgelovigen in projecten als de Floriade’, stelt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk in schriftelijke vragen. Het feit dat de definitieve overeenkomst alleen in te zien is bij de Zelfstandige Programmaorganisatie Floriade (ZPO), terwijl de conceptovereenkomst wel online te lezen is noemt Van Dijk ‘opmerkelijk’. ‘De definitieve overeenkomst wordt nu over de schutting naar de raad gegooid met de opdracht ‘zoek de verschillen’.’ Het college wees er eerder op dat geheimhouding bij afspraken met private partijen ‘gebruikelijk’ is.

Informatieplicht fatsoenlijk invullen
Maar Van Dijk wijst er ook op dat de raadsbrief ‘ontegenzeggelijk’ in strijd is met de spelregels van de Almeerse raad. ‘Een raadsbrief moet namelijk zelfstandig leesbaar zijn en met een verwijzing naar (niet bijgevoegde) stukken is dat niet het geval.’ De PVV wil dat het college zijn informatieplicht naar de raad alsnog fatsoenlijk invult. ‘Met dergelijke brieven wordt volstrekt voorbij gegaan aan de rol van de raad waarbij tegenwicht en tegenspraak moet kunnen worden ontwikkeld.’ Van Dijk vraagt zich af wat het nut is van wekenlange besprekingen in de gemeenteraad over de conceptovereenkomst als de afwijkingen niet in de raad worden besproken. ‘Hoe serieus neemt u de gemeenteraad eigenlijk?’

De PVV wil binnen 30 dagen weten welke wijzigingen in de definitieve overeenkomst zijn aangebracht, wat daarvan de financiële consequenties zijn en of er grotere risico’s voor de gemeente aan kleven.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ton
De PVV kan zelf klare taal leveren, door zelf eens dingen uit te zoeken in plaats van constant maar kritiek op alles en iedereen te geven. Wat opvallend is, is dat de PVV alleen maar kansloze dingen uitvoert zoals de gele hesjes in de raad, en stiekem hopen dat de achterban flink gaat demonstreren wat uiteraard niet gaat gebeuren omdat het of naar hun mening geen zin heeft, of de uitkerende instantie geen reiskostenvergoeding voor demonstraties doet uitbetalen.
Henk Donkers / medewerker
Ik ben zeker geen fan van de PVV maar hier hebben ze natuurlijk wel een sterk punt. Een gemeentebestuur wat in het geheim zaken doet over kennelijk 300 mljn euro zonder dat de raad of de bevolking mag weten wat er aan de hand is, terwijl het toch al heel gevoelig ligt in de gemeente kiest bewust voor achterkamertjes en het uitschakelen van de democratie. Heel terrecht dat de PVV daar ophef over maakt in de raad.
Rai van Alphen
Terecht dat er om duidelijkheid wordt gevraagd. Dat kan echter ook door de raad direct aan de betrokken ambtenaren. Daar hebben zij tenslotte alle recht op. Dat het één en ander onder geheimhouding gebeurt kan ook nog, maar dan alleen richting burgers en bedrijven. De raad is budgetbevoegd en kan zich niet verschuilen achter "Ik heb het niet geweten". Ongeacht van welke partij men is, het recht op ondersteuning vanuit de ambtelijke organisatie is een recht van ieder in de raad.
Henk Donkers / medewerker
@Raimond.

Ik ben het met je eens dat er natuurlijk ambtelijke bijstand is maar het is toch in de eerste plaats het college dat open kaart moet spelen en de raad ACTIEF informeren.

Voor de echte details kan ambtelijke bijstand heel nuttig zijn maar de essentiele info die een raadslid nodig heeft om een verantwoord besluit te kunnen nemen moet echt direct van het college komen.

We willen toch ook geen situatie dat raadsleden om het college heenlopen om informatie te krijgen.
Advertentie