Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Initiatiefwet moet einde maken aan tijdelijke huurcontracten

Huisbazen mogen sinds 2015 tijdelijke huurcontracten afsluiten. Maar flexhuur geeft ook minder zekerheid en drijft de prijzen op.

ANP
05 september 2022
Kamerverhuur
Kamers te huur in RotterdamANP

Oppositiepartij PvdA en coalitiepartner ChristenUnie komen met een initiatiefwet die een einde moet maken aan tijdelijke huurcontracten. De regeling wordt volgens hen te vaak misbruikt. 'Een vast huurcontract moet weer de norm worden', zegt Henk Nijboer (PvdA).

Programma Manager Duurzaamheid en Groene Ruimte

JS Consultancy
Programma Manager Duurzaamheid en Groene Ruimte

Directeur Samenleving

Gemeente Deventer
Directeur Samenleving

Meer armslag

Huisbazen mogen sinds 2015 tijdelijke huurcontracten afsluiten. Het moest particuliere verhuurders meer armslag geven huizen voor een kortere tijd te verhuren aan specifieke doelgroepen zoals studenten en arbeidsmigranten. Maar flexhuur geeft ook minder zekerheid en drijft de prijzen op.

Flexhuur

Volgens de beide partijen komen veel mensen in de problemen door flexhuur. 'Met een tijdelijk huurcontract ben je als huurder in de praktijk vogelvrij. Je betaalt te veel en je bent op langere termijn niet zeker van een dak boven je hoofd', aldus Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Norm

Een tijdelijk huurcontract mag maximaal twee jaar en voor kamers maximaal vijf jaar duren. De Tweede Kamer ging vorig jaar nog akkoord met verlenging; een tijdelijk huurcontact voor een woning zou maximaal drie jaar mogen duren. Volgens de Woonbond zijn tijdelijke huurcontracten inmiddels de norm in de particuliere sector.

Reguleren

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil een groter deel van de vrije huurmarkt reguleren. Hij wil deze contractvorm niet afschaffen, maar de prikkels wegnemen voor tijdelijke huurcontracten. Ook moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om misbruik van flexhuren aan te pakken. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jaap J. van Velzen
..zullen we dan ook maar stoppen met flexwoningen tegen flexhuren? Volgens mij is er geen probleem met tijdelijke contracten, maar met het ontbreken van randvoorwaarden om misbruik te voorkomen. Een flink aantal groepen zal blij zijn met tijdelijke contracten in een flexwoning. Er wordt niet voor niks gestreefd naarde bouw van steeds meer flexwoningen.
Hielco Wiersma
De verhuur in de vrije sector is dermate gedifferentieerd (studenten, expats, tijdelijke situaties, normale huur) dat deze voor een groot deel alleen via tijdelijke contracten kan worden geregeld. De prijzen van huurwoningen worden bepaald bepaald door vraag en aanbod en zijn over het algemeen in vergelijking met de kostprijs van een nieuwbouw woning helemaal niet te hoog. De desbetreffende kamerleden kunnen zich beter gaan verdiepen in de werkelijke woningbouwproblemen en zich inzetten voor de bouw van meer woningen (bouwen, bouwen, bouwen).
Door allerlei oorzaken (o.a. stikstof, renteverhoging, hoge grond- en bouwkosten, onvoldoende bouwvakkers, tal van gecreëerde onzekerheden voor investeerders) en verkeerde Overheidsmaatregelen is de bouw van nieuwe huurwoningen in de vrije sector inmiddels bijna stil gevallen. Dát is het werkelijke probleem.
Advertentie