Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies stappen in aardwarmte

De provincie Noord-Brabant stelt zich voor maximaal 3,5 miljoen euro garant voor vijf nieuwe boringen naar aardwarmte. Eerder ondersteunden ook Overijssel en Zuid-Holland projecten om warm grondwater rond te pompen. Vooralsnog profiteren vooral bedrijven van de duurzame energiebron. Voor verwarming van nieuwbouw is aardwarmte nog te duur.

23 mei 2017

De provincie Noord-Brabant stelt zich voor maximaal 3,5 miljoen euro garant voor vijf nieuwe boringen naar aardwarmte. Eerder ondersteunden ook Overijssel en Zuid-Holland projecten om warm grondwater rond te pompen. Vooralsnog profiteren vooral bedrijven van de duurzame energiebron. Voor verwarming van nieuwbouw is aardwarmte nog te duur.

100 miljoen euro

De garantstelling van Noord-Brabant is bedoeld voor het provinciale Energiefonds dat samen met het bedrijf Hydreco Geomec de boringen zal uitvoeren en exploiteren. Met de vijf aardwarmteprojecten is een investering van 100 miljoen euro gemoeid. De provincie verwacht met de garantstelling de risicovolle startfase van de eerste boring – volgend jaar in Tilburg – te dekken. Hoeft er geen beroep op te worden gedaan, dan schuift de garantiestelling door naar het volgende aardwarmteproject.


Anderhalve petajoule
Na Tilburg zijn Lieshout, Helmond, Asten en Deurne aan de beurt. Bij elkaar moeten de vijf projecten jaarlijks anderhalve petajoule aan energie leveren. Afnemers van de Brabantse aardwarmte zijn een aantal bedrijven, een wooncorporatie en twee buurtcoöperaties in Helmond en Tilburg. Behalve de provincie en de energie-afnemers zijn ook de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en de gemeenten Helmond, Tilburg, Breda en Someren betrokken bij het project.  

Grond risicofactor
De aardwarmte wordt onttrokken aan diep grondwater dat op een natuurlijke manier door de aarde wordt verhit tot 90 graden Celsius. Na gebruik wordt het grondwater weer in de bodem teruggepompt. Het eerste aardwarmteproject in Nederland stamt uit 2007, inmiddels zijn er veertien gerealiseerd. Risicofactor bij aardwarmte is de grond: die moet voldoende doorlaatbaar zijn om water tot zo’n drie kilometer diepte omhoog te kunnen pompen.


Verduurzaming energie
Overijssel deed eerder als mede-ontwikkelaar positieve ervaringen op bij de opwekking van aardwarmte in de Koekoekspolder bij Kampen. De provincie verstrekte de initiatiefnemers in 2009 een rentedragende lening van 4,5 miljoen euro. In 2011 gingen de boringen van start. Vooral tuinders profiteerden. Toch ziet de provincie ook kansen voor aardwarmte bij de verduurzaming van het energieverbruik van bestaande woonwijken. ‘Nieuwbouw is inmiddels zo energiezuinig dat er relatief weinig warmte nodig is, waardoor de investering in aardwarmte waarschijnlijk te groot is om rendabel te zijn’, aldus woordvoerder Rob Heetland van de provincie.


Tweede aardwarmtebron
De provincie Overijssel is ook betrokken bij de ontwikkeling van een tweede aardwarmtebron in de Koekoekspolder. Daarnaast loopt er een aardwarmte-initiatief in Zwolle, waar de provincie in participeert. Heetland: ‘In onze energieplannen is opgenomen dat er nog minstens een nieuwe aardwarmtebron bij moet komen.’ Niet alle aardwarmteprojecten verlopen succesvol. Een in 2012 geopende Haagse energiecentrale die aardwarmte moest leveren aan vierduizend woningen en een aantal bedrijven kwam ondanks een investering van 21 miljoen euro nooit in bedrijf. Inmiddels wordt aan een doorstart gewerkt. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Per boring per dag 5 m³ olie ofwel fracking....waarop we allemaal zo dapper tegen zijn. Trek eerst de pompenergie, de kosten van afvoer afvalwater etc af van netto warmte opbrengst en het sommetje is gemaakt. Ook over aardwarmte betaalt de bewoner het volle pond aan heffingen PLUS de tekorten die men achteraf constateert (zie de stadswarmte in Almere, Purmerend, etc) Lees eerst de Groene Rekenkamer.nl
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie