Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeeland heeft 28 claims binnen over schade door PFAS

Het Rijk en de provincie Zeeland onderzoeken de mogelijkheden om (een deel van) de door PFAS geleden schade te verhalen op vervuilers

ANP
23 mei 2023
3M fabriek bij Zwijndrecht
Shutterstock

Bij de provincie Zeeland zijn inmiddels 28 meldingen binnengekomen van ondernemers die zeggen economische schade te hebben geleden door PFAS in de Westerschelde. Een woordvoerster van de provincie meldde dat de meeste claims afkomstig zijn van vissers, maar dat ook recreatieondernemers zich hebben gemeld.

 

 

Schadelijk

De claims variëren van enkele duizenden euro's tot miljoenen euro's, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Verhalen op vervuilers

Het Rijk en de provincie Zeeland onderzoeken de mogelijkheden om (een deel van) de door PFAS geleden schade te verhalen op vervuilers. Daarom heeft de provincie Zeeland in februari een meldpunt geopend voor Zeeuwse partijen die schade hebben geleden door PFAS in de Westerschelde.

3M

Chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht, in de buurt van Antwerpen, heeft jarenlang PFAS in de Schelde geloosd. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft 3M nu aansprakelijk gesteld voor de schade die het concern heeft veroorzaakt door vervuiling van de Westerschelde.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zonder innovatieve maatregelen wordt de milieuschade van zonnepanelen (met o.a. niet afbreekbaar floatglas) minstens zo groot.
Advertentie