Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies bepalen wat gebouwd wordt aan de kust

Meer bouwen aan de kust of juist niet. Die discussie steekt de komende tijd weer op nu minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) voorlopige afspraken heeft gemaakt over wat er wel en niet moet kunnen worden gebouwd op het strand en in de duinen.

25 oktober 2016

Meer bouwen aan de kust of juist niet. Die discussie steekt de komende tijd weer op nu minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) voorlopige afspraken heeft gemaakt over wat er wel en niet moet kunnen worden gebouwd op het strand en in de duinen.

Kustpact
Schultz kondigde dinsdag aan dat provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en de toeristische sector per provincie gaan bepalen waar wel en waar niet gebouwd kan worden. Ze verwacht dat eind november het 'definitieve kustpact' kan worden gesloten.

Ophef en verzet
Begin dit jaar kwam de bewindsvrouw met een plan om meer bebouwing langs de kust mogelijk te maken. Dat leidde tot veel ophef en stuitte op veel verzet. De minister trok haar voorstel in en ging om tafel met belangengroeperingen in de hoop zo tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

Niet volbouwen
Schultz is blij met de nu gemaakte afspraken. Niemand wil de kust helemaal volbouwen. Er wordt nu een goede balans gezocht voor bebouwing van de kust en bescherming ervan, aldus de minister. Ook de natuur- en milieuorganisaties zijn tevreden. Volgens de coalitie Bescherm de Kust, bestaande uit natuur- en milieuorganisaties als Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, zetten de afspraken een grote rem op het bouwen van recreatieve voorzieningen op het strand en in de duinen. De coalitie verzamelde ruim 105.000 handtekeningen van mensen die willen dat de kust beter wordt beschermd.

Zorgvuldig
'De kust is een kip met gouden eieren. Iedereen is uiteindelijk beter af als we daar zorgvuldig mee omgaan. Het kustpact heeft de spelregels voor die zorgvuldige omgang’, aldus Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Provincies zijn afhankelijk van het belijd van RWS. Provincies doen niets als Den Haag dat niet wil, hetgeen betekent dat het kustbeleid van Den Haag bepalend is ! Moet werken met natuur nu echt zo duur ?
K. de Beer / Adviseur
Ik ben recent in Belgie geweest en was verrast door de bouwdrift aan de kust. Niet altijd even mooi maar aan de andere kant worden er toch ook heel veel mensen erg blij van. Dus stel ik voor om van Hoek van Holland tot en met Den Helder ruimte te geven voor appartementen van maximaal 10 verdiepingen hoog. Tussen strand en appartementen komt een boulevard van minimaal 15 meter breed en daaronder parkeergarages wat tevens dienst doet als zeekering. De bouwer van een nieuw complex is verantwoordelijk voor een verantwoorde zeekering van minimaal 100 meter links ervan en 100 meter rechts ervan. Welstandsvrij, nee dat toch maar niet. Constructietoetsvrij, ook maar niet.
Ellen
Goed idee meneer de Beer! Dan hebben we straks net zo'n mooie kust als de Costa del Sol! Voor de echte betonliefhebbers! En tegenwoordig ook geschikt voor wie graag de wind door lege appartementen hoort waaien.
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Melanie is blij dat ze deze beker mag doorgeven maar het blijft jammer dat ze haar eerst voorstel niet duidelijker heeft gebracht. Bouwen aan de kust moet mogelijk zijn als er vraag en ruimte is. Vraag is er genoeg het ontbreekt Schultz aan ruimte. Maar ook hier kan zij creatief mee om gaan als ze een ander kustbeleid doorvoord. Met hier en daar een strekdam of jachthaven kan er zand worden gevangen zodat de ruimte voor onze minister gratis aanspoelt. Deze nieuwe ruimte kan de minister verdelen tussen natuur en recreatie zodat ze aan alle kanten vrienden houdt. Een bijkomend voordeel is dat er minder zandsuppleties nodig zijn voor kustonderhoud. Als Melanie nu clever is eist ze dat geld op om deze voorstelen bijna gratis uit te voeren. Kustgemeenten kunnen op deze manier de mogelijkheden verruimen. Het mooie voorbeeld hiervan is het Kennemerstrand waar al deze facetten zijn te bewonderen.
burger / hoogleraar
Laat de kust natuurgebied zijn en het strand recreatiegebied voor iedereen. Blijf verder met je tengels van de kust af. Geen bebouwing voor de rich & famous. Kijk naar Scheveningen rondom het Kurhaus en je ziet hoe het niet moet.
Advertentie