Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland wil stikstofuitstoters uitkopen

De provincie zegt daarvoor wel een forse bijdrage van het Rijk nodig te hebben: 520 miljoen euro.

ANP
17 mei 2022
Bezige boer
Shutterstock

De provincie Gelderland wil ook industriële bedrijven die schadelijke stikstofverbindingen uitstoten op basis van vrijwilligheid gaan uitkopen. Verder heeft de provincie plannen gemaakt om meer veehouders die dat willen uit te kopen en extra geld te investeren in verduurzaming en innovatie, zowel in de landbouw- als in de industriesector.

Bijdrage

Het complete pakket is binnen twee jaar uit te voeren. De provincie zegt daarvoor wel een forse bijdrage van het Rijk nodig te hebben: 520 miljoen euro.

Drastisch omlaag

Het Gelderse provinciebestuur heeft het plan doorgestuurd naar minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Zij moet er binnen het kabinet voor gaan zorgen dat het stikstofprobleem wordt opgelost en de natuur zich kan herstellen. Daartoe zal de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak drastisch omlaag moeten. Provincies spelen een belangrijke rol in het maken van concrete plannen die de doelen dichterbij moeten brengen.

Antwoord

‘De minister vraagt ons om een voorstel om de stikstofaanpak te versnellen. Dit is ons antwoord’, zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth. Wat hem betreft moet het Rijk snel de benodigde gelden leveren. ‘De tijd van praten is voorbij.’

Groot draagvlak

Gelderland hoopt op goedkeuring van het hele pakket. Volgens de provincie wordt daarin rekening gehouden met de natuur én de economie. ‘Dit voorstel heeft groot draagvlak in Gelderland, juist door die samenhang. Winkelen in de maatregelen is daarom geen optie.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

togoo
Die hoop op landelijke steun zal snel de grond in worden geboord. Ministeries zullen niet snel vergeten dat de provincies heel Nederland versnipperde Natura 2000 gebieden hebben ingerommeld. Het Rijk liet het aanwijzen van Natura 2000 gebieden aan die provincies over, die er vervolgens aan de leiband van de provinciale Natuur- en Milieuorganisaties een nationale ramp van hebben gemaakt. Een delegatie die Nederland op economisch gebied een catastrofe heeft opgeleverd.

Terwijl de Nederlandse industrie en onze landbouw hun uitstoot meer dan hebben gehalveerd, neemt de invloed van walhalla activisten meer en meer toe. Genadeloos straffen zij, neem Johan, het dichtbevolkte en economisch tegen zijn grenzen lopend Nederland af, en nemen het alle mogelijkheden uit handen.
Ondertussen is er meer dan 100.000 ha natuur bijgekomen. Maar daar zijn lieden als Johan niet van onder de indruk. Alle verbeteringen ten spijt, jagen zij louter en alleen hun eigen doelen na.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie