Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Provincie moet probleemwolven de kogel kunnen geven'

Provincies moeten probleemwolven kunnen beheren, dus afschieten. Dat vindt de SGP, initiatiefnemer van het debat over de wolf.

23 november 2022
Wolf
Shutterstock

Probleemwolven moeten de kogel kunnen krijgen, vindt de SGP. De Partij van de Dieren maakt zich juist minder zorgen om de wolf maar meer om de een miljoen bedreigde soorten wereldwijd. Woensdagavond debatteert het Europees Parlement over de wolf.

specialist Horizontaal

JS Consultancy
specialist Horizontaal

Statengriffier

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Provincie Noord-Holland
Statengriffier

Habitatrichtlijn

Provincies moeten probleemwolven kunnen beheren, dus afschieten. Dat vindt de SGP, initiatiefnemer van het debat over de wolf, woensdagavond in Straatsburg. De habitatrichtlijn, die bescherming van biologische diversiteit regelt, kent ook een uitzondering voor beschermde dieren die ernstige overlast veroorzaken. Maar Nederland past die uitzondering in tegenstelling tot de ons omringende landen niet toe, zegt de SGP. Doet Nederland wel dan hebben de provincies een instrument om overlastgevende dieren af te schieten, zegt de partij.

Geen bedreigde soort

Bert-Jan Ruissen van de SGP vindt sowieso dat de wolf geen bedreigde diersoort meer is. ' Naar schatting lopen er nu ruim 20.000 stuks in Europa en dat aantal neemt snel toe. Dus de beschermde status mag wel een standje lager, wat ons betreft. Ik kan me voorstellen dat wolven in de natuur zich soms tegoed doen aan een hert of zwijn. Dat is geen probleem, binnen bepaalde grenzen. Maar we zien dat vooral jonge wolvenmannetjes zonder territorium tientallen schapen en zelfs kalveren en pony's doden, door ze letterlijk open te scheuren. Dat betekent groot dierenleed en een schadepost voor boeren. Die probleemwolven moeten regio's kunnen beheren, als ze willen.'

Hekken

Afschermen van alle weilanden waar mogelijk schapen en kalveren en pony's kunnen lopen, is volgens de SGP ondoenlijk. Ruissen: ´Ons platteland komt dan vol te staan met hoge hekken met stroomdraden. Dat moeten we niet doen. De Europese Habitat-richtlijn (artikel 16) staat toe al dat overheden ingrijpen tegen probleemwolven, onder bepaalde voorwaarden. Omringende landen maken daar gebruik van, maar Nederland niet. Ik zou de Nederlandse provincies willen oproepen daar goed naar te kijken. Wat SGP betreft mag de regeling zo versoepeld dat die voorwaarden eraf gaan.´

Balans

Ruissen: ´Er is een groep wolvenliefhebbers die deze roofdieren koesteren, ook in Nederland. Ik vind dat wat eenzijdig. De wolvenliefhebbers hebben een blinde vlek voor de schoonheid en nut van schapen, kalveren, pony's, en herten. Biodiversiteit vraagt om een balans en de mens moet die balans brengen, meent Ruissen.

Oproep

In het debat wordt een resolutie besproken, een niet-bindende politieke oproep tot het beheer van probleemwolven gericht aan de Europese Commissie en overheden in de Europese Unie. Ruiseen: ´De wolf is niet heilig: dat is de strekking van de resolutie.´

Afschietreflex

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vindt dat de SGP overdrijft. Hazekamp: ´Tot recent was de wolf in Nederland en in het grootste deel van Europa uitgestorven. Na 150 jaar zijn er weer enkele wolven in Nederland. Het is verontrustend dat de eerste reflex van jagers en boeren dan is om opnieuw te pleiten voor het afschieten van wolven. Wolven zijn strikt beschermd onder Europese en nationale wetgeving en dat moet zo blijven. Een meerderheid van het Europees Parlement steunt gelukkig ons pleidooi om de Europese Habitatrichtlijn en de daaruit volgende natuurbescherming te handhaven.´

Vergoeding

Het Europees Parlement, aldus Hazekamp,  is daarnaast van mening dat financiële schade bij boeren vergoed dient te worden en dat preventieve en innovatieve co-existentie maatregelen ondersteund moeten worden met publieke middelen. Hazekamp: ´We maken ons grotere zorgen over de 1 miljoen soorten die wereldwijd met uitsterven worden bedreigd, dan over het gedeeltelijke herstel van een enkele diersoort.'

Doden

De provincie Gelderland heeft woensdag besloten geen toestemming te geven voor het vangen of doden van de roofdieren. De directie van het Nationale Park de Hoge Veluwe had daarom gevraagd. Volgens de directie zouden de wolven alle moeflons doden die in het park leven. Sinds de wolf zich in het park vestigde zou de kudde moeflons gehalveerd zijn.

Expres

De parkdirectie is tegen wolven in het park. De Hoge Veluwe heeft alle hekken en wilddoorgangen rondom het park afgesloten toen er in 2019 voor het eerst wolven op de Veluwe opdoken, om de roofdieren buiten het park te houden. Die hekken zijn nog steeds op slot, maar de wolf heeft het nationale park toch bereikt. Volgens de parkdirectie zijn de dieren expres in het park losgelaten.

Verfballetjes

De provincie Gelderland wilde eerder wel dat de wolven met verfballetjes beschoten zouden mogen worden, omdat ze te tam werden en dicht in de buurt van mensen kwamen. Een rechtszaak daarover komt later vandaag voor de rechter in Utrecht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Ik zou wel graag weer wilde olifanten in Nederland willen hebben.
Nico Bos
De EU resolutie is inmiddels aangenomen met 306 stemmen voor, 225 tegen en 25 onthoudingen. Nu gewoon een acceptabel aantal wolven per provincie vaststellen en het overtollige bestand afschieten want het zijn qua aanwas net konijnen met de huidige populatie.
Advertentie