Bij innoveren hoort onzekerheid, beaamt Meijer. ‘Ondernemers moeten risico durven nemen en de politiek moet zich terdege bewust zijn van de rol die ze wel en niet kan spelen. Maar het van de grond komen van duurzame energie heeft een maatschappelijk belang. Duurzame technologieën moeten daarbij opboksen tegen fossiele energie en in die onzekere situatie moet de overheid steun bieden. Bijvoorbeeld door het creëren van een gunstig investeringsklimaat. Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn. Dat zit lang niet altijd in meer geld, maar bijvoorbeeld ook in wettelijke regelingen.’
'Politieke onzekerheid nekt duurzame energie'
Interview - Duurzame energie komt in Nederland maar moeizaam van de grond. De belangrijkste reden daarvoor is de politieke onzekerheid,…
Sommige ondernemers zijn zeer succesvol in het omgaan met onzekerheden, zegt Meijer, maar regelmatig leiden onzekerheden er ook toe dat investeringen worden uitgesteld of projecten vroegtijdig stopgezet. Vooral bij technologieën die nog slechts op kleine schaal worden toegepast, zoals biomassavergassing, stapelen de onzekerheden zich al snel op.
‘In Nederland is biomassavergassing begin jaren negentig geïntroduceerd. Eerst waren er veel projecten, nu zijn er nog maar enkele over.’ Doordat er zo veel technologieën sneuvelen in de fase tussen marktintroductie en grootschalige toepassing, wordt deze fase vaak de ‘valley of death’ genoemd.
Het huidige overheidsbeleid biedt onvoldoende steun bij marktintroductie van nieuwe technologieën, is te gefragmenteerd en wordt te vaak abrupt stopgezet. Een bekend voorbeeld is de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductieregeling (MEP), waarmee de overheid schone en duurzame energie wilde stimuleren. De regeling werd stopgezet, nadat zij tussentijds enkele keren was gewijzigd, vanwege het grote succes.