Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Commissaris Zeeland niet enthousiast over plan Bleker

Commissaris van de Koningin Karla Peijs wordt niet warm van het plan van staatssecretaris Bleker om de Hedwigepolder deels te ontpolderen.

15 april 2012

Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, is niet te porren voor het plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om een deel van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders onder water te zetten.

Dwars liggen
 'Tenzij wordt afgesproken dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden', aldus Peijs in Tros Kamerbreed. 'Die toezegging wil ik', stelde Peijs. Ze wil niet elke vijf jaar, als wordt gekeken naar de gesteldheid van de Westerschelde, in de clinch liggen met de Belgen. 'Dat kan ik niet accepteren', zei ze. Peijs voorspelde dat de Zeeuwen in dat geval 'dwars zullen zijn in alles'.

Gedeeltelijk ontpolderen

Bleker presenteerde vrijdagavond naar eigen zeggen ,,een totaaloplossing'' voor het herstellen van de natuur als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Naast het gedeeltelijk ontpolderen van de Hedwigepolder, omvat het plan ook de ontpoldering van delen van de Welzingepolder, de Schorerpolder en de Appelzak.

Boze Zeeuwen

Doordat er nieuwe gebieden in de plannen zijn bijgekomen, staan volgens Peijs nu overal boze Zeeuwen op de dijken. 'Zeeuwen zijn tegen ontpoldering. Dat snijdt de Zeeuwen door de ziel', zei ze. En: 'Wat we in Zeeland niet begrijpen is dat we constant een deel van Zeeland moeten afgraven om Antwerpen de ruimte te geven.'

Alternatief Bleker

Peijs stelde verder dat het nieuwe plan veel duurder wordt dan het oorspronkelijke. Ze toonde zich niet al te optimistisch over uitvoering van het alternatief van Bleker, dat overigens ook nog door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Volgens Peijs is Bleker afhankelijk van de vraag of de plannen binnen zijn budget kunnen worden uitgevoerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
We hebben ons weer eens laten chanteren door de milieubeweging. Omdat de Schelde werd uitgediept moest ter compensatie goed land onder water worden gezet. Wat een geldverspilling deze luxe problematiek van te rijke landen.
Martie / Belastingbetaler
Wonderlijk dat mevr. Peijs (CDA) nu zo hoog van de toren blaast. Zij en mevr. Schultz (VVD) hebben indertijd de verdragen voor verdieping van de Westerschelde ondertekend met op de achtergrond een heftig jaknikkende Balkenende (CDA). Daar zat (terecht) een clausule in dat voor dit sloopwerk herstel zou worden gepleegd elders in het stroomgebied van de Westerschelde. Het journalistieke kortetermijngeheugen is wederom tranen trekkend.
Advertentie