Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Oplossing voor isolatie: managementplannen voor vleermuizen

De ministers De Jonge en Van der Wal willen door met het isoleren van woningen zonder vleermuizen en gierzwaluwen te schaden.

04 oktober 2023
Een vleermuis in een muur.
Een vleermuis in een muurShutterstock

De provincie Utrecht blijkt het begin en het einde te zijn van de problematiek van vleermuizen in spouwmuren. Afgelopen augustus gaf de Raad van State de provincie gelijk in een zaak tegen een isolatiebedrijf. Dit isolatiebedrijf hield tijdens het isoleren van woningen, vond de provincie, onvoldoende rekening met vleermuizen en vogels die zich hadden genesteld in de spouwmuren. Dit is in strijd met de Wet Natuurbescherming, waarvan de provincie het bevoegd gezag is als vergunningverlener en handhaver. De uitspraak riep veel vragen op, want het isolatiebedrijf keek wel met een camera in de muren of er zich dieren bevonden.

Coordinator Versnelling Woningbouw

JS Consultancy
Coordinator Versnelling Woningbouw

Sr. Projectleider Omgevingsvergunningen

DCMR
Sr. Projectleider Omgevingsvergunningen

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting laat nu samen met minister Christianne van der Wal van Natuur en Milieu weten hoe zij met het probleem willen omgaan. Allereerst moeten woningeigenaren die hun huizen laten isoleren voorlopig alleen in zee gaan met isolatiebedrijven die een training gevolgd hebben voor natuurvriendelijk isoleren. Dat betekent dat die isolatiebedrijven niet isoleren tijdens broedseizoenen en weten hoe zij een woning 'natuurvrij' kunnen maken.

Soortenmanagementplan

Belangrijker echter is wat er daarna gebeurt: de ministers willen dat gemeenten, in navolging van wat de provincie Utrecht al voorschrijft, zo snel mogelijk soortenmanagementplannen (SMP’s) opstellen. Op basis van die plannen kunnen provincies een ontheffing van de Wet Natuurbescherming verlenen voor een hele gemeente. Voor het opstellen van deze SMP's komt 44 miljoen euro beschikbaar. De Jonge wil dat de regeling in november opent. Onderdeel van zo'n SMP is dat een gemeente zorgt voor een 'alternatieve kraamplek' voor bijvoorbeeld de vleermuizen, en daarbij gebruik maakt van een rekenmodel hiervoor van de provincie Utrecht. Hier hoort een ecologisch onderzoek bij naar hoe de dieren in het bewuste gebied voedsel zoeken en zich voortplanten.

Ondertussen zoekt het ministerie van LNV naar nieuwe manieren om vleermuizen, maar ook gierzwaluwen en huismussen in gebouwen op te sporen. Begin 2024 volgt een prototype van een nieuwe techniek.

Later dat jaar volgt een prototype voor een techniek om gebouwen met meer gemak 'natuurvrij' te maken. Natuurvrij maken betekent dat verblijfplaatsen van dieren worden dichtgemaakt nadat ze uitvliegen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H Boer
Heel goed dat de minister komt met een duidelijke richtlijn voor gemeenten die nog geen gebruik kunnen maken van een gebiedsontheffing.
Advertentie