Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Coronacrisis: Opening Lelystad Airport uitgesteld

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat.

31 maart 2020
Lelystad-Airport.jpg

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat.

Vliegverkeer drastisch verminderd

Door alle maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan is het vliegverkeer wereldwijd drastisch verminderd. Schiphol wordt deels gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen die aan de grond worden gehouden. Daardoor zal van 'overloop' dit jaar zeker geen sprake zijn, aldus Van Nieuwenhuizen.

Al eerder uitstel

Schiphol mag door afspraken met omwonenden al een paar jaar nauwelijks meer groeien. Lelystad Airport had al een paar jaar in bedrijf moeten zijn als luchthaven voor met name vakantieverkeer. Maar door gedoe over onder meer vliegroutes en de gevolgen voor natuur en milieu is dat al een paar keer eerder uitgesteld.

Kritiek

Van Nieuwenhuizen stuurde er tot dusver op aan dat Lelystad Airport uiterlijk dit najaar alsnog open zou gaan, zoals ook afgesproken in het regeerakkoord. Maar een gelopen koers was dat allerminst. Niet alleen de linkse oppositie maar ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn nog altijd zeer kritisch.


Stikstofneerslag onderschat
Die kritiek betreft vooral de effecten van de luchthaven op de natuur. Dinsdag bracht de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) naar buiten dat ze de stikstofneerslag door het vliegveld in eerdere berekeningen heeft onderschat. Deze ligt iets hoger dan de grens waarboven een natuurvergunning nodig is, aldus de Commissie mer en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Eind vorig jaar werd bekend dat Lelystad Airport een natuurvergunning nodig heeft, voordat het vliegveld in gebruik genomen kan worden voor vakantievliegverkeer.

Actiegroepen zagen uitstel aankomen
De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) zijn boos dat het ministerie dinsdag voor de derde keer moest toegeven dat gebruikte cijfers niet kloppen. SATL zegt dat begin dit jaar al te hebben aangetoond. 'Er is weer gesjoemeld in het voordeel van het vliegveld en in het nadeel van de burgers. De minister moet nu echt komen uitleggen hoe dat elke keer kan gebeuren.' SATL zagen opnieuw uitstel van de opening van Lelystad Airport wel aankomen. 'Door de stikstofproblemen was het al vrijwel onmogelijk dat het vakantievliegveld dit jaar nog zou kunnen openen.' 

'Schuif opening door naar 2023'
In SATL werken achttien actiegroepen tegen de opening van Lelystad Airport samen. De actievoerders zijn 'ontzettend blij' dat het nu weer ruim een jaar langer gaat duren voordat er vakantievluchten laag over kwetsbare natuurgebieden gaan vliegen. 'En dan is het al bijna 2023. In dat jaar wordt het luchtruim opnieuw ingedeeld, waardoor vliegtuigen niet zo laag van en naar Lelystad hoeven te vliegen. Het lijkt ons verstandig om een eventuele opening nu maar door te schuiven naar 2023', aldus Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe.

'Zo snel mogelijk politiek besluit'
De directeur van Lelystad Airport, Hanne Buis, wil dat er zo snel mogelijk een politiek besluit komt over de opening van de luchthaven in Flevoland. 'Daarmee wordt perspectief aan de luchtvaart en aan de regio gegeven. Lelystad Airport is begonnen met de aanvraag van de benodigde vergunning. Er is in de afgelopen jaren keihard gewerkt om de luchthaven gereed te krijgen voor openstelling', zegt Buis. 'Dat is gelukt, mede dankzij de goede samenwerking met alle partners én de regio. De coronacrisis en de grote economische onzekerheid zijn natuurlijk voor veel mensen de grootste zorg. Het is van het grootste belang dat de politieke besluitvorming in de Tweede Kamer zo snel mogelijk wordt afgerond.'

Onvermijdelijk en terecht besluit
Volgens een groot deel van de Tweede Kamer is het uitstellen van de opening van Lelystad Airport een onvermijdelijk en terecht besluit. De VVD vindt het 'niet meer dan logisch om de opening uit te stellen', nu er zelfs nauwelijks vanaf Schiphol wordt gevlogen. De partij is normaal gesproken groot voorstander van het openstellen van Lelystad, maar 'alles is nu gericht op het verslaan van het coronavirus. Hopelijk komt snel de tijd weer terug dat we een fijne vakantievlucht kunnen boeken, dan wordt ook Lelystad weer van belang', zegt Kamerlid Remco Dijkstra.

'Ga terug naar start'

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins noemt dit 'het enige juiste en terechte besluit'. Hoewel het uitstel er volgens het kabinet is gekomen wegens de coronacrisis, zijn er volgens de ChristenUnie vooral nog veel vragen over de effecten van Lelystad Airport op de natuur, zoals de onderschatte stikstofneerslag. 'Dat betekent simpelweg: ‘ga terug naar start’,' zegt Bruins. Ook coalitiepartij D66 is al tijden kritisch. Kamerlid Jan Paternotte noemt het besluit 'onvermijdelijk'. De fouten in het milieurapport moeten eerst hersteld worden, vindt hij. Daarnaast is het idee dat 'Lelystad een overloopluchthaven is die Schiphol ontlast. Als Schiphol zelf voldoende ruimte heeft moet je de luchthaven niet gaan openstellen.'


'Laat uitstel leiden tot afstel'

Het CDA is het daarmee eens. 'Gezien de coronacrisis zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn', zegt Kamerlid Mustafa Amhaouch. Hij noemt het besluit 'onvermijdelijk en begrijpelijk'.

'Voor GroenLinks is één ding zeker: Lelystad Airport mag niet open', reageert Kamerlid Suzanne Kröger. 'De grote vraag die nog beantwoord moet worden is hoe die fouten erin zijn gekomen', zegt zij over de stikstofberekeningen. De SP vindt dat de groei van de luchtvaart moet stoppen. 'Wéér wordt duidelijk dat uitbreiding van Lelystad Airport niet kan. Laat uitstel leiden tot afstel!', zegt Kamerlid Cem Lacin. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Vliegveld Lelystad mag niet open. Iedere nadenkende burger weet dat. Zelden zo'n vertoon gezien van dictatoriale acties.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Heeee, een extra "parkeerterrein" voor Schiphol. Kunnen we gelijk testen hoe e.e.a. klink...!

Nou, mooie controle op geluid, tegenstanders???
H. Wiersma / gepens.
Het volgende financiële debacle van de Rijksoverheid begint zich steeds meer af te tekenen.
Advertentie