Overslaan en naar de inhoud gaan

OPA vreest kapitaalvernietiging in Alkmaar

Doet de gemeente Alkmaar aan kapitaalvernietiging? Die vraag stelt de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) aan het college nu uit eigen…

Foto
De busbanen zijn aangelegd om de doorstroming van het busverkeer in het centrum van Alkmaar te verbeteren. OPA-fractievoorzitter Victor Kloos kan bijna niet geloven dat de bussen nu gebruik maken van de gewone rijweg. Op een foto op de OPA-website is te zien dat een bus inderdaad niet op de busbaan rijdt. Het zou die dag maar één keer goed zijn gegaan. ‘Op zo’n manier zou de peperdure busbaan weggegooid geld zijn’, aldus Kloos op de website. Ook vindt hij de situatie gevaarlijk voor overstekende burgers. Kloos wil opheldering van de gemeente.

 

Gladheid
Busmaatschappij Connexxion herkent de observaties van OPA niet. ‘Het kan zijn dat er vanwege gladheid niet overheen gereden is. Het was laatst zo spekglad dat er een noodverordening van de politie kwam en er eerst moest worden gestrooid’, aldus een woordvoerder. ‘Ik weet wel dat de technische dienst bezig is met het “negenoog”, het stoplicht waar het om gaat. Ik ben er niet van overtuigd dat chauffeurs het niet gebruiken. Soms werkt het niet optimaal, maar meestal gebruiken ze het wel. Het is geen structureel probleem, we kunnen het negenoog bedienen.’

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Concessie
OPA wijst erop dat in 2006 al is geconstateerd dat bussen niet over de bewuste busbaan reden, omdat chauffeurs niet het systeem hadden om de stoplichten te bedienen. Dit viel niet binnen de toenmalige concessie. De partij vraagt zich af of deze randvoorwaarde wel in de nieuwe concessie van eind 2008 is opgenomen. Zo niet, dan noemt OPA dat een “enorme blunder”.

 

Onderzoek
Over deze randvoorwaarden kan de gemeente nog geen uitspraak doen. ‘Dat moet eerst intern worden onderzocht’, aldus een gemeentewoordvoerder. De gemeente onderzoekt ook nog of bussen de busbaan wel of niet gebruiken. De kosten voor het totale project Bus-On-Line bedragen 14 tot 15 miljoen euro. ‘De busbaan Friese Brug is geen apart onderdeel van de begroting, dus die specifieke kosten zijn onbekend.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in