ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Onderzoek naar effecten selectieve migratie voor Flevoland gestart

Onderzoek naar effecten selectieve migratie voor Flevoland gestart. Risico’s en knelpunten

28 augustus 2018
Companen.jpg

In opdracht van de provincie Flevoland en de gemeenten in de provincie is Companen recent gestart met een onderzoek naar de effecten van de selectieve migratie van en naar de provincie. Het onderzoek geeft de gemeenten en de provincie inzicht in de risico’s en knelpunten als gevolg van de selectieve migratie en in de mogelijkheden die er zijn om met (woningmarkt)interventies te sturen op het aantrekken van doelgroepen die het sociaal-economische profiel van de provincie kunnen versterken.

De provincie Flevoland is door haar recente ontstaan en snelle groei in belangrijke mate een ‘migratie’-provincie. Flevoland had als Rijkstaak te bouwen voor huishoudens met lage en middeninkomens, die geen woning konden vinden in de woningmarktregio’s Amsterdam, Gooi en Utrecht. Dat heeft gevolgen gehad voor de bevolkingssamenstelling in de provincie. Het heeft er toe geleid dat de provincie, in vergelijking met de omliggende regio’s, meer mensen wonen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Het onderzoek richt zich op de effecten van de selectieve instroom op:
– de bevolkingsontwikkeling;
– op het onderwijsniveau en het arbeidspotentieel;
– en op het vestigingsklimaat voor bedrijven in de provincie.

Vanuit de gedachte van de Triple Helix wordt bij het onderzoek ook de Economic Board van de MRA betrokken, om input te geven vanuit de wetenschappelijke wereld. De onderzoeksresultaten zullen naar verwachting eind 2018 beschikbaar zijn.Meer weten? Neem contact op met Jeroen Lijzenga.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.