Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Omgevingswet valt miljard duurder uit

De eenmalige kosten die overheden moeten maken voor de invoering van de Omgevingswet stijgen van 1,6 miljard naar 2,7 miljard euro.

07 juni 2023
stapel-geld-shutterstock-127466858.jpg
Shutterstock

Het sterk oplopende bedrag komt voort uit inflatie (235 miljoen), het eerdere uitstel van de wet (332 miljoen), de kosten van uitvoeringsorganisaties als omgevingsdiensten (159 miljoen) , en de transitiekosten na de inwerkingtreding van de Omgevingswet (343 miljoen).

Bestuursadviseur

Waterschap Zuiderzeeland
Bestuursadviseur

Teammanager vergunningverlening, toezicht en handhaving

Gemeente Krimpenerwaard
Teammanager vergunningverlening, toezicht en handhaving

Vertrouwelijk

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van KokxDeVoogd naar het Integraal Financieel Beeld Stelselherziening Omgevingswet, waarop Binnenlands Bestuur de hand heeft weten te leggen. Het is een actualisatie van het beeld zoals dat voorjaar 2021 op dezelfde wijze door het bureau werd geschetst.

Verdubbeling 

Het zal gemeenten (en andere overheden) daarmee nog meer tijd kosten om de investeringen van de Omgevingswet terug te verdienen. Voor gemeenten loopt die terugverdientijd in een gemiddeld scenario (en afgezet tegen de berekeningen uit 2021) volgens de onderzoekers verder op van 19 naar 35 jaar, bijna een verdubbeling. Voor provincies gaat die 4 naar 9 jaar en voor waterschappen van 4 naar 10 jaar.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Toch maar gewoon niet doen dan?
Nico Bos
Er komen vast nog wat correcties op deze schatting.... 1 miljard opslag per 2 jaar?
Hielco Wiersma
De kostenafwegingen om een wet wel of niet in te voeren moet je van te voren nemen. Zo langzamerhand beschikken we over een Rijksoverheid die helemaal niet meer nadenkt.
Advertentie