Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nijmegen wordt niet gentechvrij

Het Nijmeegs college ziet niets in het gentechvrij verklaren van de gemeente. Een burgerinitiatief roept de raad op dit te doen, om op die manier een protest te laten horen aan de regering. Veel Nijmegenaren zouden de voorkeur geven aan gentechvrij voedsel maar volgens het college valt ‘introductie van gewassen’ niet onder de bevoegdheden van de gemeente.

30 juni 2011
Gaat er niet over
Het college kan zich de zorgen voorstellen over de introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde gewassen en de gevolgen daarvan voor biologische gewassen voorstellen. Maar volgens het college worden in Nijmegen geen gentechnologiegewassen verbouwd op commerciële basis. Bovendien gaat de gemeente hier niet over, stelt het college.

Geen onderzoek
Ook een opdracht voor een onderzoek naar wat de gemeente aan juridische mogelijkheden heeft, om op basis van een Europese richtlijn lokaal beschermende maatregelen te nemen tegen ‘niet-doelbewuste aanwezigheid van ggg’s’, ziet het college niet zitten. De verantwoordelijkheid voor het treffen van eventuele (juridische) maatregelen om de introductie van genetisch gemodificeerde organismen tegen te gaan, ligt volgens het college bij de rijksoverheid en bij Europa.

Brief
Het college wil nog wel, als de raad dat wil, best een brief sturen aan de regering om aandacht te vragen voor bescherming van reguliere en biologische teelten tegen menging met genetisch gemodificeerde gewassen.

Waarschuwing
Ook op het verzoek om actief bedrijven te wijzen op de ‘bezwaren van Nijmeege burgers over de veiligheid van ggg’s’ zit het college niet te wachten. Er zijn in Nijmegen hiervoor geen initiatieven bekend en die worden ook niet verwacht.

Culemborg
Culemborg was in 2004 de eerste Nederlandse gemeente die zich uitsprak als ‘gentechvrije gemeente’. Maar Culemburg is vervolgens niet gentechvrij geweest, zegt een woordvoerder. ‘De raad nam weliswaar die motie aan, maar onder de oude wet ruimtelijke ordening konden wij bij het bestemmingsplan enkel rekening houden met ruimtelijk-relevante aspecten en gentech valt daar niet onder.’ Het is volgens de woordvoerder ‘nog steeds de vraag’ of de gemeente onder de nieuwe wet ruimtelijke ordening wel bedrijven kan weigeren om gentech.

Friesland
De Friese staten hebben in januari zich uitgesproken tegen gentech in de landbouw. Volgens een provinciewoordvoerder heeft dit verder nog geen gevolgen. ‘Die uitspraak staat, maar eerst volgt nu overleg met onder andere boeren en natuurorganisaties over mogelijke stappen.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willy Lourenssen / lid werkgroep Gentech: Lust of Last?
Complimenten voor de raad van Nijmegen om ondanks de bezwaren van het College dit besluit te nemen. Wanneer meer gemeenten dit zouden doen, zou de discussie in Nederland eindelijk eens op volwassen manier gevoerd kunnen worden. Initiatieven van onderop moeten we koesteren net als een levensvatbare duurzame landbouw in Nederland en de rest van de wereld.
Miep Bos / woordvoerster van de Gentechvrije Burgers
Wij zijn blij dat de gemeenteraad toch besloten heeft Nijmegen gentechvrij te verklaren.Een wijs besluit!
In 2004 probeerden wij het zelfde te doen met Lelystad. Dit is toch enigszins gelukt
omdat Lelystad een duurzame stad is geworden, waar gentech niet in thuis hoort.
Y.E. van der Velden / gemeenteraadslid Binnenmaas
Onderwerp relevant genoeg om op meer politieke agenda's te krijgen, zoals op de agenda in het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard, waar veel energie gestopt wordt in de verdere ontwikkeling van de biodiversiteit en de introductie van genetisch gemodificeerde organismen
op proefvelden en/of gentechnologie-
gewassen op commerciele basis verbouwen niet samengaat; ter bescherming van de reguliere en biologische teelten.

Geart / plantsoendienst
Gen technik heeft absoluut de toekomst. Misschien ontwikkelen ze wel een spuit om oppostie partijen een boost te geven om hun standaard argumenten van wij zijn tegen toch wat genuanceerder te laten klinken, Werk toch eens samen.
Lucas Buur / 'Burgers voor gentechvrij voedsel'
Merkwaardig dat nog steeds dit bericht te zien is, dd 30 juni. De kop 'Nijmegen wordt niet gentechvrij' klopt namelijk niet, want zoals ook aan de andere reacties al te zien is: Nijmegen heeft zich op 29 juni uitgeroepen tot gentechvrije stad. Met 23 tegen 16 stemmen is ons burgerinitiatief door de gemeenteraad aangenomen!
Wij hopen dat meer gemeenten ons voorbeeld gaan volgen, ook in navolging van de brede Europese gentechvrij-beweging 'GMO-free-regions', om de Nederlandse en Europese overheden te laten weten dat consumenten geen gentechvoedsel op hun bord willen en geen gentechgewassen in de natuur.
Advertentie