Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

In Nijmegen vanaf 2028 alleen elektrische snor- en bromfietsen

Gemeenteraad besluit in december over voorstel van college.

30 november 2022
Een milieuzone in Den Haag waar oudere brom- en snorfietsen met een benzinemotor niet mogen komen.
Een milieuzone waar oudere brom- en snorfietsen met benzinemotor niet mogen komen.ANP

Het bestuurscollege van Nijmegen wil per 1 januari 2028 alle brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor weren uit de bebouwde kom van Nijmegen en het aanliggende dorp Lent. Dat schreef GroenLinks-wethouder Cilia Daemen dinsdag aan de raad. Op 21 december neemt deze een besluit over het collegevoorstel.

Emissieloos

Daarmee volgt de stad het voorbeeld van Amsterdam, dat dezelfde brom- en snorfietsen al vanaf 2025 weert. Het besluit van het Nijmeegse college komt na een raadsmotie van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren om vóór 2030 de fietspaden vrij te maken van verbrandingsmotoren. Sowieso heeft het bestuur het plan om brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor die minstens veertien jaar oud zijn vanaf 2025 te verbieden in drie zones die als emissieloos zijn aangewezen: de binnenstad van Nijmegen, de wijk Hof van Holland en de campus Heijendaal. In Amsterdam en Den Haag bestaan al dat soort zones al een paar jaar.

Snorfiets

Snorfietsgebruikers krijgen het niet makkelijk, want vanaf volgend jaar zijn zij ook verplicht een helm te dragen. Alom wordt ermee gerekend dat een groot deel de snorfiets dan zal wegdoen. In Nijmegen staan bijna 10.000 brom- en snorfietsen met verbrandingsmotoren ingeschreven, schrijft het college in de raadsbrief. In 2021 was 5,5 procent van het totaal elektrisch.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam betoont zich tot dusver het meest ambitieus. Per 1 januari 2025 voert de stad uitstootvrije zones in voor vrachtauto's, autobussen en bestelauto's. Vijf jaar daarna volgt er een uitstootloze zone in Amsterdam voor alle mogelijke voertuigen, dus ook gewone auto's.

In 2014 sloten meerdere gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. In de komende jaren wijzen in dit kader 28 gemeentes emissieloze zones aan voor de logistiek binnen hun gemeentegrenzen. Dan gaat het om plekken als Groningen, Haarlem, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven, Enschede, Dordrecht, Amersfoort, Utrecht, Zwolle en Almere.

Vanaf 2035 gaat daarnaast een Brussels verbod in op de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie