Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Woonagenda Noord-Holland is hindernisbaan’

De provincie Noord-Holland vertraagt de bouw van woningen onnodig door vast te houden aan de eis om de benodigde woningen binnenstedelijk te bouwen. De Neprom, koepel van projectontwikkelaars, heeft daarover een boze brief geschreven aan het provinciebestuur.

11 maart 2020
ruimte---woningbouw-web.jpg

De provincie Noord-Holland vertraagt de bouw van woningen onnodig door vast te houden aan de eis om de benodigde woningen binnenstedelijk te bouwen. De Neprom, koepel van projectontwikkelaars, heeft daarover een boze brief geschreven aan het provinciebestuur.

Woonagenda

De ontwikkelaars zijn niet blij met de nieuwe Woonagenda van de provincie. Volgens Neprom-directeur Jan Fokkema leest het document ‘teveel als een hindernisbaan voor gemeenten en marktpartijen’. De provincie zou woningbouwplannen van gemeenten zomaar van tafel vegen.

Voorschrijven

Volgens Fokkema wil de provincie teveel. Ze wil voorschrijven dat er klimaatneutraal, klimaatadaptief, circulair en natuur- en lanschapinclusief wordt gebouwd. ‘Marktpartijen streven dezelfde waarden na, maar niet alles kan tegelijk en in gelijke mate. Het ondoordacht stapelen en voorschrijven van ambities remt de woningproductie enorm.’

Ruimte

De geluiden van de Neprom zijn niet nieuw. Ook de bouwbranche vraagt al enige tijd zonder voorbehoud om meer ruimte om te bouwen. De partijen willen niet alleen op relatief dure en moeilijke locaties bouwen. Ze willen ook graag meters maken in grote uitleggebieden, in de praktijk huidig agrarisch gebied.

Huiverig

Provincies zijn daar nogal eens huiverig voor: ze vrezen dat bij het versoepelen van de regels veel gemeente hun aandacht gaan verleggen naar de buitengebieden en de bouw ten koste gaat van het landschap. Bovendien: als daar woningen komen, moeten er ook wegen, openbaar vervoer en fietsverbindingen worden gebouwd. In binnenstedelijke locaties zijn die voorzieningen er veelal al.

Complexiteit

Maar de complexiteit van binnenstedelijk bouwen zorgt in toenemende mate voor vertraging. Daarnaast spelen ook de toenemende bouwkosten en de hogere grondprijzen een rol. Volgens Het Parool ligt de vergunningverlening voor nieuwbouw in Amsterdam inmiddels zo goed als stil. In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn volgens CBS-cijfers slechts 77 woningbouwvergunningen verleend. Het jaar ervoor waren dat er nog bijna 1900 in dezelfde periode. De stad heeft het streven om 7500 woningen per jaar te bouwen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Neprom moet niet zeuren, zitten alleen maar naar hun eigen portemonnee te kijken. En verder lijkt het erop dat het een stel kneuzen zijn. Niet kunnen voldoen aan een beperkt aantal voorwaarden, tjonge. Nog meer rommel op de markt zetten tegen veel te hoge prijzen, dat kunnen ze.
Annemarie / Handhaver
een oplossing voor het tekort aan woningen kan zijn om bestaande schuren en dergelijken in de buitengebieden een woonbestemming te geven. Hierdoor komt er veel meer woonruimte vrij en is er geen sprake van bouwen in het groen maar alleen wonen in het groen.
Hans / afdelingsmanager
De provincie Noord-Holland is op het gebied van woningbouw totaal incompetent. Amsterdam bepaalt daar alles en dat loopt zelf met een grote boog om de provincie heen. Ooit had de provincie een prachtig gebied bij Bussum in handen - Palmkazerne - waar een superfraaie en lucratieve woonlocatie zou kunnen komen. Na 13 jaar prutsen is daar nog niets gebeurd: kennelijk interesseert het ze gewoon niet.
Advertentie