of 59854 LinkedIn

Woningmarkt raakt verder op slot

De daling van het aantal woningverkopen zet de komende jaren door. Ook met de sterke prijsstijgingen is het gedaan. Dat de woningmarkt verder op slot raakt heeft diverse oorzaken.

De daling van het aantal woningverkopen zet de komende jaren door. Ook met de sterke prijsstijgingen is het gedaan. Dat blijkt uit de nieuwste huizenmarktramingen van het ING Economisch Bureau. De onderzoekers verwachten dat het aantal verkochte woningen in 2020 voor het eerst sinds 2015 weer onder de 200.000 zakt. 

Dit jaar blijft het aantal daar met 210.000 nog net boven. Dat de woningmarkt verder op slot raakt heeft diverse oorzaken. De sterke prijsstijgingen van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat een aanzienlijk deel van de woningvoorraad voor grote groepen onbetaalbaar wordt. Daarnaast wachten veel doorstromers met het te koop zetten van hun woning: eerst willen ze, gezien de krapte op de markt, zelf een nieuwe woning hebben gekocht. Ook autonome factoren spelen een rol. De bevolking vergrijst en ouderen zijn relatief honkvast. Door de aanscherping van de hypotheekregels wordt het voor koopstarters moeilijker een woning gefinancierd te krijgen: daar is meer kapitaal voor nodig.

Prijsstijging halveert
ING voorziet dat de gemiddelde prijsstijging van een huis in 2019 beperkt blijft tot 4,5 procent. Dat is bijna een halvering ten opzichte van de 8,4 procent stijging in 2018. Voor 2020 wordt een stijging van 2,5 procent. De stagnerende woningmarkt is ook slecht nieuws voor de Nederlandse economie. Woningaankopen blijken een belangrijke aanjager van de (regionale) economie. De teruglopende woningaankopen betekent ook minder werk voor makel;aars, notarissen en aannemers. Ook meubelboulevards ondervinden er last van.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.