of 63561 LinkedIn

Waterschap laat superstormen los op Brede Groene Dijk

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Reageer

Waterschap Hunze en Aa's laat bij wijze van proef superstormen los op een nieuw soort dijk. Het geweld in de testfaciliteit van wateronderzoeksinstituut Deltares moet uitwijzen of een zeedijk van klei met daarop een grasmat even stevig is als een dijk bekleed met asfalt. Als de door Hunze en Aa's bedachte Brede Groene Dijk een succes is, zullen zulke dijken op meer plekken in Nederland worden gebouwd, aangezien ze veel goedkoper en duurzamer zijn dan traditionele dijken.

Superstormen

De Brede Groene Dijk moet de nieuwe waterkering worden langs de Dollard van Noordoost-Groningen tot aan de Duitse grens. Als de proefdijk de superstormen weerstaat, bouwt Hunze en Aa's eerst een kilometer zeedijk in het gebied. Als die dijk goed voldoet, wordt het hele traject van 12,5 kilometer aangepakt. Voor de bouw van deze kleidijk is 1,7 miljoen kubieke meter klei nodig, maar dat kan in de omgeving van de nieuwe dijk worden gewonnen.

 

Acht meter hoog

Bij Deltares zijn twee stukken dijk van acht meter hoog nagebouwd. Daarvoor is 150 ton klei uitgestoken langs de Dollard en bij Blija in Friesland. Het schap verwacht volgend jaar het eerste stukje kleidijk te kunnen bouwen. Tot nu toe worden zeedijken altijd verstevigd met een asfaltlaag. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.