of 63966 LinkedIn

Waterschap draait wateraanvoer beken dicht

Waterschap Aa en Maas stopt deze week met de wateraanvoer naar een aantal beken in het oosten van de provincie Brabant. Dat is volgens het schap nodig omdat er door de ernstige droogte niet meer genoeg water is om alle beken van een stroompje te voorzien.
5 reacties

Waterschap Aa en Maas stopt deze week met de wateraanvoer naar een aantal beken in het oosten van de provincie Brabant. Dat is volgens het schap nodig omdat er door de ernstige droogte niet meer genoeg water is om alle beken van een stroompje te voorzien.

Droog

Het waterschap kan een aantal beken in oostelijk Brabant water geven vanuit de Maas. Ondanks de regen van de afgelopen weken is het inmiddels zo droog dat er niet meer genoeg water te verdelen valt, aldus het schap. Overigens staan de meeste sloten en beken in het gebied van Aa en Maas al een poosje droog. Deze waterlopen zijn helemaal afhankelijk van regenwater.

 

Vissen

Drie beken in de omgeving van Gemert en Overloon krijgen als eerste geen water meer. Ze zullen dan droogvallen. Het schap inventariseert deze week of er bijzondere vissen in het water zitten. Als dat zo is probeert het schap de vissen te verhuizen. Met de hengelsportfederatie is afgesproken dat vrijwilligers die klus op zich nemen als het niet om waardevolle soorten gaat.

 

Waarde

Waarschijnlijk moet het schap deze zomer meer beken laten droogvallen. Om een keuze te maken bekijkt het schap bij elke beek wat de ecologische waarde is, of de waterloop van belang is voor het beschermde Peelgebied, hoe de waterkwaliteit is en of er kapitaalsintensieve teelten in de buurt zijn die afhankelijk zijn van het water. De belangrijkste beken krijgen het langste water uit de Maas. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (Ambtenaar) op
Jammer dat ook dit artikel het belangrijkste onbesproken laat. Er zou genoeg water zijn indien de waterschappen in het voorjaar het overtollige water hadden opgevangen. Daar zijn in Nederland meerdere gebieden voor. Dit hebben zij echter nagelaten, en nu hebben we daar last van.
Door Spijker (n.v.t.) op
Mogelijkheden om de watervoorziening beter te reguleren kunnen zijn:
-vermindering van de waterdruk.
-het zo nodig omzetten van zeewater in zoet water.
Er is water genoeg op deze aardbol.

Door Nuchter op
@Hans ik hoop toch dat de aardappels, bieten, spruiten en de kool wel water heeft gekregen. Lijkt me voor onze 17 miljoen inwoners best essentieel dat onze voedselvoorziening gegarandeerd blijft.
Door Rood Hesje (Vis in de beek) op
@Hans: wat is dat nou voor een ongefundeerde kletskoek over aanslag waterschapslasten niet betalen en aanvechten omdat de agrarische sector water krijgt. Ik mag hopen dat je dat zelf ook hebt gedaan en vervolgens met pek en veren het waterschapskantoor uit bent gezet!
Door Hans op
Ik vermoed dat er wel voldoende water zal zijn voor de agrarische sector, want zo gaat het namelijk altijd. Ik zou de aanslag waterschapslasten niet betalen en aanvechten.