of 58952 LinkedIn

Vogelbescherming sleept staat voor rechter over Hedwige

De juridische strijd om de Hedwigepolder gaat door. Ditmaal is het de Vogelbescherming die de staat aan zijn belofte wil houden.
4 reacties

Vogelbescherming Nederland wil dat de Staat alsnog begint met het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder. In 2014 moet de ontpoldering zijn voltooid. Vogelbescherming heeft de Staat daartoe voor de rechter gedaagd. De zaak dient maandag voor de rechtbank in Den Haag. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht.

Verdrag
Nederland sloot in 2005 een verdrag met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Die maatregel was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Om de schade aan de natuur te compenseren zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten, maar het kabinet-Rutte kwam daarop terug.

Volgende kabinet
Een plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een gedeeltelijke ontpoldering haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft nu besloten de kwestie te laten liggen voor het volgende kabinet.
 
Procedures 

Vlaanderen is inmiddels een arbitrageprocedure tegen Nederland begonnen om te zorgen dat het zich aan zijn afspraken houdt. Ook De Europese Commissie eist dat Nederland zijn beloften over natuurcompensatie nakomt.
 
Opnieuw 

Vogelbescherming stapte enkele jaren terug al naar de rechter, maar zette de zaak stop toen leek alsof het gebied toch onder water zou gaan. De organisatie kondigde eerder dit jaar een nieuwe procedure aan. Die zou eerst in het voorjaar dienen, maar de zaak is verschoven naar maandag, aldus een woordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Corso op
Het weggeven van 40 miljard aan het corrupte Zuid-Europa kost het CDA beduidend minder moeite.
Door Gerrit (adviseur) op
Het is in de eerste plaats noodzakelijk om het begrip natuurgebied te definiëren. In andere Europese landen worden daar anders mee omgegaan dan wat onze milieu ridders ons willen doen geloven. Hier ontbreekt het aan Europees denken.
De Hedwigepolder in europees perspectief gezien is een natuurgebied. Dit hoeft niet onder water te worden gezet. Verder is dit gebied los van de weidevogels die hier hun plek hebben een bron voor de voedselvoorziening voor de wereldbevolking die van een steeds meer inkrimpend landbouwgebied moet eten.

In zuideuropese landen worden in natuurgebieden grote hotelcomplexen en golfbanen aangelegd. Dit midden in natuurgebieden. Een sponsoring van de overheid voor milieuclubs blijft hier achterwege.
Door Marcel Vossestein (voormalig bestuursadviseur) op
Opmerkelijk hoe hierin zich als betrouwbaar presenterende politici excelleren in het niet nakomen van aangegane verplichtingen.

Het is me een raadsel hoe de gedeeltelijk zichtbare goudvink als bosvogel een passende illustratie bij dit artikel kan vormen.
Door Rogier op
Hopelijk krijgt de natuurlobby nul op het rekest voor dit onzinnige idee. Landschap weghalen voor zeewater... daar komen echt verder mee. Zoveelste voorbeeld dat natuurcompensatie en milieubeleid volledig zijn doorgeschoten in NL.