of 63428 LinkedIn

Veel gemeenten geïnteresseerd in concept stadslandbouw

Het stadslandbouwbedrijf in Rotterdam getiteld Uit Je Eigen Stad is een populair concept en gaat navolging vinden in andere grote steden.
7 reacties

Na bijna een jaar in bedrijf lijkt het stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad, ofwel de Rotterdamse stadsboerderij, zich te ontwikkelen tot een magneet voor stadsontwikkeling. Een toenemend aantal gemeenten en bedrijven toont interesse in het concept om zo braakliggende terreinen aantrekkelijker te maken voor andere huurders en kopers.

Productie voedsel

Dat stelt Huibert de Leede, één van de drie initiatiefnemers van het stadslandbouwbedrijf met restaurant dat bijna een jaar geleden op een braakliggend rangeerterrein in de Marconistraat begon. De filosofie achter het bedrijf is om de stad weer te verbinden met de productie van voedsel, zodat mensen zelf kunnen zien hoe voedsel tot stand komt.
 
Ondernemers in de buurt 

Het grootste gedeelte wordt ter plaatste geproduceerd, zoals groenten en kippenvlees en straks ook vis. De rest wordt gekocht bij ondernemers uit de directe omgeving, zoals jams, mosterd, worsten en lamsvlees. ,,We willen de boer weer een gezicht geven. Doordat we de tussenhandel ertussenuit halen, krijgt de boer een goede prijs voor zijn waar en verliezen we geen marge aan tussenhandel'', aldus De Leede.
 
Magneet 

In het afgelopen jaar merkten De Leede en zijn partners dat hun concept zich tot een soort magneet ontwikkelde. ,,De onderneming is vernieuwend en trekt mensen aan. Dat is aantrekkelijk om er vervolgens allerlei andere zaken omheen te ontwikkelen, zoals woningbouw. Ze noemen het ook wel placemaking: een braakliggend terrein veranderen in een gave plek waar mensen graag komen. Zo geef je de omgeving een impuls en wordt daarmee de grond meer waard'', licht De Leede toe.
 
Vier steden 

Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort hebben om die reden interesse, net als een projectontwikkelaar en de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft in Utrecht een oud industrieterrein waarvan op dit moment 8 hectare niet wordt verhuurd. De gebouwen erop wil het spoorwegbedrijf aantrekkelijk maken voor verhuurders door er eerst een vernieuwend concept als Uit Je Eigen Stad neer te zetten. In Almere wordt samen met Amvest onderzocht of het mogelijk is in een nieuw te bouwen wijk een stadsboerderij neer te zetten die dient als sociaal en groen hart van de wijk.

De Leede en de zijnen hopen volgend jaar het concept in een tweede stad te ontwikkelen. Ze willen zelf in 2018 in vier steden aanwezig zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hermal (wal) op
Werkendam

in mijn omgeving zijn groenlinksers, zonder uitzondering, statusangstige trienen.
Echte alternatievelingen zitten bij de PvdD, een partij met principes.

lol@ vooringenomenheid btw...uitstekende eigenschap voor een reageerder.
Door Meppie (mol) op
Ik lees "braakliggend rangeerterrein" en "oud industrieterrein". Mijn vergaat dan direct de eetlust. Op dit soort terreinen is doorgaans weinig schone grond aan te treffen.
Door H. Werkendam (pierewaaier) op
Het is mij toch niet helemaal duidelijk wat hermal nu precies wil zeggen. Wat zijn in zijn ogen alternatievers en wat is er zo anders aan deze groep dan Groen-links stemmers ? In mijn vooringenomenheid ga ik er van uit dat Pier dat zelf ook niet weet.
Door gerritsen op
En wie wil er groente die gekweekt is op zwaar vervuilde terreinen. Ik snap wel dat de overheid hier een ruime bestemmi9ng op wil leggen.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Dat ik Den Haag in het rijtje geinteresseerden mis komt waarschijnlijk omdat ze in mijn stad te druk zijn met enkele megallomane projecten. En geen oog hebben aan initiatieven die in broedplaatsen ontstaan.
Door Robbert van Schaik op
Op de reacties afgaand lijkt het soms wel of ik Telegraaf.nl aan het lezen ben i.p.v. Binnenlands Bestuur. Ik dacht dat we de hufterigheid inmiddels voorbij waren, maar helaas. Maar het proza van hermal (pier) lezend doet vermoeden dat we nog een lange weg te gaan hebben.
Door hermal (pier) op
alternatievers zijn een interessante doelgroep en dan bedoel ik niet de sufkutten die groen-links stemmen, dat zijn lachwekkende sukkels.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers