Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Toename woonoverlast voor huurder sociale sector

Huurders in de sociale sector zeggen steeds vaker overlast door buren te hebben, ofwel woonoverlast. Die wordt vaak veroorzaakt door buren die psychische problemen hebben, dement zijn of kampen met een verslaving. Dat meldt de vereniging voor woningcorporaties Aedes.

26 september 2019

Huurders in de sociale sector ervaren steeds vaker overlast door buren, ofwel woonoverlast. Die wordt dan vaak veroorzaakt door buren die psychische problemen hebben, dement zijn of kampen met een verslaving. Dat meldt de vereniging voor woningcorporaties Aedes op basis van eigen onderzoek.

Volgens Aedes komen verwaarlozing, vervuiling en geluidsoverlast het meest voor. In de afgelopen twee jaar steeg het aantal corporaties dat hiermee te maken heeft met 15 procent. Meer dan 80 procent ziet een toename van meldingen van verward gedrag bij buren. Bijna de helft van alle corporaties ziet ook meer agressie richting eigen medewerkers.


Opvolging ontbreekt

Woningcorporaties melden problemen die mensen hebben regelmatig bij betrokken hulpverlenende instanties. Zij zien echter dat 'regie en opvolging' vervolgens ontbreekt. 'Zorginstanties laten steken vallen', aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder.

Regie

Norder ziet graag meer regie op samenwerking, afstemming en uitwisseling van informatie tussen gemeenten, zorg en welzijn en politie. 'Snel ingrijpen is in het belang van onze huurders en hun omgeving. We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is', aldus de topman.

De meeste corporaties nemen maatregelen tegen overlast. Bijvoorbeeld een huurovereenkomst onder voorwaarden, om op die manier overlast te bestrijden en effecten voor andere huurders te beperken. In het uiterste geval zetten corporaties overlastgevers uit hun huis. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tuki de Winter
Dat raak je de koekoek. De middeninkomens moeten er uit en de lage tot zeer lage inkomens d'r in. Want de woningen (kale huur 720 euro) zijn voor de laatste groep bestemd, vandaar. De meesten kunnen dat niet betalen maar daar is de huursubsidie voor. Nietwaar?
Hans / afdelingsmanager
Zoals in de hele stikstofproblematiek zijn het allemaal gevolgen van (zeer) bewuste politieke keuzes. Dus ligt daar ook de oplossing.
Jan
@Tuki de Winter. Dus ik begrijp van jou dat het hebben van een middeninkomen de remedie is om verwaarlozing, vervuiling, geluidsoverlast, dementie en verslaving (kortom woonoverlast) te voorkómen?
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Mede daarom ook zo belangrijk om voor je uitkering wederkerigheid te tonen d.m.v. de tegenprestatie, werktraject, vrijwilligerswerk of (Arbeidsmatige) Dagbesteding, waardoor je in je juiste arbeidsritme blijft, het 's nachts in buurten met sociale huurwoningen rustig blijft en je vooral ook nuttig bent voor onze samenleving. Als het aan mij ligt, mogen woningcorporaties eisen dat je als uitkeringsgerechtigde pas ergens mag wonen wanneer je voor je uitkering naar vermogen wederkerigheid toont. Geldt naar mijn mening niet alleen maar voor de Bijstand, maar ook voor de Wajong, WAO en de WIA. Bovendien is geschikt werk/dagbesteding juist goed voor mensen met psychische problemen.



Verder ben ik voor een harde aanpak van structurele woonoverlast. Na 3x gewaarschuwd te zijn door de woningcorporatie, dan wel de politie, wegens ernstige en structurele woonoverlast en je kunt uit huis gezet worden. Niks soft gedoe, de beuk erin!
Advertentie