Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Strafbare krakers worden gedoogd

De Wet kraken en leegstand blijkt een papieren tijger. Hoewel kraken sinds een half jaar strafbaar is, zijn slechts acht kraakpanden ontruimd.

02 april 2011

Veruit de meeste krakers worden gedoogd sinds het kraakverbod op 1 oktober van kracht is geworden. De politie heeft tot nu toe slechts acht kraakpanden in Amsterdam, Tilburg en Roden ontruimd. Verder staan de komende dagen nog drie panden in Utrecht op het programma, zo blijkt uit een overzicht van het Openbaar Ministerie. Geplande ontruimingen van twee woningen in Amsterdam en Utrecht zijn door de rechter in kort geding afgewezen, omdat de krakers al lange tijd door de eigenaren worden gedoogd.

 

Terwijl het kabinet verlangt dat het kraakverbod ‘actief en prioritair’ wordt gehandhaafd, stellen de meeste gemeentebesturen en politiekorpsen andere prioriteiten. De meeste krakers, die op papier een gevangenisstraf van 1 jaar riskeren, wordt in de praktijk geen strobreed in de weg gelegd.

 

Zo heeft onder meer het Zaanse gemeentebestuur besloten dat de aanpak van de circa 27 kraakpanden in haar stad geen prioriteit heeft. Deze stellingname heeft in de driehoek van burgemeester, politie en justitie nog geen discussie gegeven, laat de woordvoerder van burgemeester Geke Faber desgevraagd weten.

 

‘Mocht er een strafrechtelijke ontruiming moeten plaatsvinden, dan volgt Zaanstad op dit punt de lijn van het OM.’

 

Goede hoop

 

Vanaf het Haagse Binnenhof wordt met verbazing gekeken naar de lankmoedigheid van veel gemeenten. ‘Ze moeten gewoon de wet uitvoeren’, zegt Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie). Hij nam samen met Jan ten Hoopen (CDA) en Brigitte van der Burg (VVD) het initiatief tot de Wet kraken en leegstand, waarin het kraakverbod is opgenomen. ‘Natuurlijk begrijp ook ik heel goed dat bij de inzet van politie altijd een afweging moet worden gemaakt, maar als een wet in onze democratie door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, behoort de lagere overheid daar gewoon gehoor aan te geven.’

 

Initiatiefnemer Slob houdt goede hoop dat de wet de komende tijd meer navolging vindt. ‘Het heeft z’n tijd nodig. Daar heb ik enig begrip voor’, zegt Slob. ‘Zelf vind ik het mooi te zien dat uitgerekend de gemeente Amsterdam als een van de eersten de wet heeft opgepakt. Ik hoop dat gemeenten die nu nog de hakken in het zand zetten, snel zullen volgen. Het is in ieders belang dat de leegstand niet illegaal maar legaal wordt aangepakt’, aldus Slob.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie