Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stikstofcrisis: D66 wil vangnet voor bouw

Er moet een vangnet komen om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven de stikstofcrisis overleven. Daarvoor pleit D66-leider Rob Jetten.

28 oktober 2019
Stikstof-woningbouw.JPG

Er moet een vangnet komen om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven de stikstofcrisis overleven. Daarvoor pleit D66-leider Rob Jetten.

Deeltijd-ww

De regeringspartij roept het kabinet op noodmaatregelen te treffen, zodat de sector weer woningen kan gaan bouwen zodra er vergunningen worden uitgegeven. Voor bouwbedrijven die door de impasse te maken krijgen met een omzetdaling, stelt D66 een deeltijd-ww voor, om onnodige ontslagrondes te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven kunnen blijven investeren in materiaal, moeten ze toegang krijgen tot zogenoemde overbruggingskredieten.

Vergunningen

Ook wil de partij dat de capaciteit voor vergunningverlening bij de overheid op peil blijft, zodat vergunningen snel kunnen worden verleend als daar nieuwe kaders voor zijn opgesteld. De bouw is een belangrijke sector voor D66, die in september pleitte voor een halvering van de veestapel, onder meer om ruimte te creëren voor woningbouw na de stikstofuitspraak van de Raad van State. ‘Al die bouwvakkers, aannemers en anderen in de bouw die nu tijdelijk minder werk hebben, zijn straks dus weer keihard nodig als er weer gebouwd kan worden’, aldus Jetten.


Meer acties

Na de boeren, laat nu de bouwsector van zich horen. Bouwers organiseren woensdag een grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag. De bouwers vinden dat de politiek binnen twee weken maatregelen moet nemen om de regelgeving rond stikstof en bepaalde chemische stoffen ‘vlot te trekken. Gebeurt dat niet, dan zullen meer acties volgen van bouwers, transporteurs en mensen uit andere sectoren, kondigen de initiatiefnemers van het grote protest dat voor woensdag gepland staat aan.

Op slot

Werknemers én werkgevers gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Ze vinden dat Nederland door milieuregels ‘op slot zit’. Actiegroep Grond in Verzet wil dat het een publieksvriendelijke betoging wordt en roept deelnemers op om niet in navolging van actievoerende boeren met zware machines naar Den Haag te komen. ‘Mensen ja, materieel nee’, is de boodschap aan de achterban.


Duizend voertuigen

Vanuit 25 plaatsen vertrekken bussen naar het protest. Om toch te laten zien ‘welk materieel door deze onnozele regelgeving stilstaat’, wil de actiegroep zelf regelen dat het Malieveld vol komt te staan met vrachtwagens, shovels en ander materieel. Bestuursleden denken aan duizend voertuigen. Ze zijn daarover nog in gesprek met de gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer, de eigenaar van het veld.

Wilde acties

Grond in Verzet zegt eventuele wilde acties niet te kunnen voorkomen, maar hoopt dat de oproep wordt gevolgd. ‘Wij willen niet dat mensen er last van hebben. Politiek Den Haag moet dit oplossen.’ De ondernemers achter de actiegroep benadrukken dat ook zij vinden dat de natuur en de gezondheid van burgers beschermd moeten worden. ‘Wij hebben jonge gezinnen en maken graag een wandeling in de natuur’, zei Arnold Tuytel van Grond in Verzet maandag tijdens een persconferentie in een loods vol stilstaande graafmachines. ‘Maar nu dreigen tienduizenden hardwerkende vakmensen thuis te komen zitten.’

PFAS

Tientallen werkgeversorganisaties steunen de actie, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij pleiten er onder meer voor om bouwprojecten waarbij nauwelijks stikstof vrijkomt vrij te stellen van vergunningsplicht. Naast stikstof draait het protest om PFAS. Omdat diverse chemische stoffen die onder die noemer vallen schadelijk zijn, mogen bedrijven sinds kort geen grond meer verplaatsen als dat leidt tot hogere concentraties PFAS in de bodem. Daardoor vallen bouwprojecten stil. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Rob Jetten vindt het vooral belangrijk dat hij geen bril meer nodig heeft na laserbehandeling. Hij kondigt dit zelf aan per tweet. En de rest interesseert hem geen malle moer.
Bertus / Observant
Van CO2 crisis via de PAS-, naar de PFAS-crisis om nu weer tegen de SF6 crisis aan te lopen.... Het gezonde verstand was kennelijk ver te zoeken aan de Klimaattafels. De catering daarentegen was uitmuntend. Tijdens hoogconjunctuur dreigen o.a. bouwbedrijven om te vallen. Hoe krijgen ze het voor elkaar?

Dit kabinet verdient keer op keer een brevet van onvermogen om nog maar te zwijgen over de ja-knikkers in beide kamers. Het is inmiddels wel overduidelijk waarom het referendum hals over kop de nek moest worden omgedraaid. Al deze onzin was anders keer op keer weggestemd.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het is een gotspe dat uitgerekend de partij die altijd loopt de jubelen over de puinhoop aan regels die hun geliefde Europese Unie over ons uitstort en medeverantwoordelijk is voor de veel te rigide landelijke uitwerking daarvan, zich nu opwerpt als de reddende engel. Hoe hypocriet kun je zijn?
Sjaak
Dit kabinet is de de regie volslagen kwijt en de terreur-boeren trekken zich nergens wat van aan en houden de noodzakelijke maatregelen tegen. De rekening vanwege de daardoor ontstane stagnatie kan dus met recht naar deze partijen.
Karel van Klaveren
D66 schiet zichzelf in de voet. De Drammerspartij hebben geen enkel probleem om met rigide maatregelen de agrarische sector de nek om te draaien. Maar nu diezelfde maatregelen ook de bouw dreigen te treffen, gaan Jetten en Co zwabberen. Een hilarisch en tegelijkertijd treurig staaltje politiek opportunisme.
VVD
Deze regering is ziek en heeft Nederland aangestoken. Visieloos. Werken met containerbegrippen als marktwerking, privatisering, duurzaamheid, etc. en geen enkel besef van de werkelijkheid.

bovendien ook nog zeer onbetrouwbaar. Het onderwijs, de zorg, de pensioenen, het milieu, de pensioenen, de woningmarkt, noem maar op. En waar houdt deze regering zich mee bezig? Het slachtofferen van boeren, het veroorzaken van verkeersinfarcten, het weg geven van twee miljard aan aandeelhouders, het weggeven van miljarden aan ABN en shell voor het bouwen van windmolens, het creëren van chaos bij ministeries van justitie en financiën, Het korten bij lagere overheden , politie en defensie.



VVD CDA d 66 : weg ermee!



Joop
Partij van de asfalt en beton.
Paul / projectleider
Wat betreft stikstof is het Rijk de regie al een tijdje kwijt en laat het de oren teveel hangen naar de sector ipv algemeen belang. Zachte heelmeesters...



Bij pfas kunnen ze het nog goed doen, is tijdig aangekondigd, markt heeft het opgepakt, als je achterblijft heb je het aan jezelf te danken-rug recht houden

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het kan zelfs P en Erik toch niet ontgaan zijn dat dit land zo langzamerhand op slot zit. Waar denken zij dat het geld voor hun salaris vandaan komt? Ten aanzien van PFAS is mij gisteren duidelijk geworden dat een aanwezigheid beneden de 3 microgram aanvaardbaar is om kinderen in de tuin te laten spelen maar dat je grond als daar meer dan 0,1 microgram in zit niet meer mag verplaatsen. Dan moeten zelfs de fundamentalisten van het RIVM en andere milieureligieuzen toch begrijpen dat dit niet werkbaar is.

Advertentie