of 59345 LinkedIn

Staten willen Decathlon in Schiedam toestaan

Provinciale Staten in Zuid-Holland willen dat de gemeente Schiedam een ontheffing krijgt voor het toestaan van een winkel van de Franse sportprijsvechter Decathlon buiten de stad. Met een motie daarover gingen ze in tegen het advies van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Provinciale Staten in Zuid-Holland willen dat de gemeente Schiedam een ontheffing krijgt voor het toestaan van een winkel van de Franse sportprijsvechter Decathlon buiten de stad. Met een motie daarover gingen ze in tegen het advies van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Ontheffing

Provinciale Staten sprak woensdag over de weigering van de provincie om de gemeenten Den Haag en Schiedam een ontheffing te verlenen voor een winkel van Decathlon buiten de stadscentra. Zuid-Holland weigert al jaren om detailhandel in stadsranden in bestemmingsplannen toe te staan; de provincie wil dat winkels als Decathlon zich juist in het centrum vestigen. Ze vrezen dat detailhandel in de periferie van een gemeente zorgt voor leegloop van winkels in binnensteden en stadscentra. 

 

Raad van State

Begin dit jaar werd de provincie door de Raad van State nog gevraagd om een weigering van de ontheffing van Decathlon aan stadsranden beter te motiveren. Met de regels was niets mis, maar de reden om de ontheffing te weigeren moet de provincie verduidelijken, vond de Raad van State. Dat moeten ze voor half juli hebben gedaan.

 

Uniek

Schiedam en Den Haag vinden dat het concept dat Decathlon specifiek in hun gemeenten wil neerzetten uniek is - met sportveldjes om koopwaar uit te proberen - en daarom een ontheffing verdiend. Provinciale Staten debatteerden daar woensdag over. Uiteindelijk kon alleen het plan van Schiedam op een steun van de meerderheid in de Staten rekenen. Het rechtse blok van Forum voor Democratie, PVV en VVD kreeg daarbij steun van Denk en D66.

 

Gevolgen

Bom-Lemstra moet volgens de aangenomen motie Schiedam nu een ontheffing verlenen. Zelf was ze daar woensdag duidelijk over: ze vreest voor een precedentwerking. Als Decathlon toestemming krijgt om zich aan de stadsranden te vestigen, dan wordt het heel moeilijk om andere detaillisten een vergunning te weigeren. ‘Puur vanuit de ruimtelijke ordening is dit concept voor een rechter niet zo uniek,’ verklaarde de gedeputeerde. Volgens een woordvoerder is Bom-Lemstra zich nog aan het beraden over de manier waarop aan de motie uitvoering wordt gegeven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tim Overgroot (Ambtenaar) op
Het is onaanvaardbaar dat zo.n bedrijf zich vestigt in Schiedam waar de winkeliers in de stad aan de geelhonger liggen, waar de een na de ander failliet gaan of moeten stoppen voordat zij in de problemen komen.
Al die grote jongens veelal buitenlandse maatschappijen
willen alleen maar profiteren van het belasting paradijs
Nederland. ik begrijp de voorstemmers niet Nederland voor Nederlandse bedrijven en geen de kleine zelfstandige de kans om in het centrum van Schiedam zich te vestigen. Daarbuiten zal de infrastructuur aangepast moeten worden en in onze nieuwe woonwijk tegenover het te bouwen Decathlon veel bezoekers overlast zullen hebben . Beste Bom-Lemstra laat nu zien dat u zich niet van de wijs laat brengen en houdt uw been stijf en gaat niet overstag .