Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Sneller van asielopvang naar gewoon huis

Asielzoekers die in Nederland mogen blijven, moeten sneller een huis in een Nederlandse gemeente krijgen.

05 mei 2011
Asielzoekers die in Nederland mogen blijven, moeten sneller een huis in een Nederlandse gemeente krijgen. Zij kunnen dan eerder beginnen met hun integratie en inburgering. Ook kan het een besparing van maximaal 65 miljoen euro opleveren op de kosten voor asielopvang.

Proef
Er komt een proef met een snellere toewijzingsprocedure om de huisvesting van vergunninghouders structureel te verbeteren. Dat schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee, mede namens minister Donner (BZK) - op een advies van de Taskforce Thuisgeven onder voorzitterschap van Ed Nijpels.

Tien weken

In de nieuwe procedure die de taskforce voorstelt, krijgt een gemeente een vergunninghouder of gezin toegewezen. De gemeente moet dan binnen tien weken een geschikte woning beschikbaar stellen. Tegelijkertijd kan de gemeente al beginnen met het organiseren van voorzieningen als een uitkering, onderwijs en inburgering. Vergunninghouders kunnen een aangeboden huis niet weigeren.

Proef
Om te kijken of de nieuwe procedure werkt, beginnen gemeenten in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht een proef hiermee. Als de tijd dat vergunninghouders nog op een asielzoekerscentrum wonen daalt van zeven naar drie maanden, en bij nareizende familieleven van zeven maanden naar enkele dagen, zou dat een besparing opleveren van 65 miljoen euro per jaar, stelt Leers.

Moeizaam

In de huidige procedure kan een vergunninghouder eerst zelf een huis zoeken uit het aanbod van gemeenten. Pas daarna gaat het COA op landelijk niveau vrijkomende woningen toewijzen. Deze procedure duurt te lang en werkt moeizaam. Op grond van de Huisvestingswet moeten gemeenten met voorrang huizen toewijzen aan vergunninghouders. Dit om te voorkomen dat de dure plaatsen op asielzoekerscentra onnodig lang bezet blijven.

Achterstand

De meeste gemeenten hebben een achterstand opgelopen: het vorig jaar moesten 10.300 vergunninghouders gehuisvest worden, maar het werden er 2.554 minder. Samen met het aantal voor het lopende half jaar (4.708) moeten er vóór 1 juli nog 7.262 vergunninghouders een huis in Nederland krijgen. De gemeenten moeten dit aantal halen; minister Donner heeft het toezicht hierop verscherpt. Daarnaast zijn er al procedurele maatregelen genomen om het toewijzen van woningen sneller te laten verlopen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Dit is een wervingsvoorstel. Kom naar Nederland, en je krijgt als je wordt erkend een huis. Nederlanders moeten jarenlang op de wachtlijst, en als het inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning, en te laag om te kopen, hebben ze niets.

Dit kweekt racisme. Ik kan mij mijn moeder nog herinneren. Wij woonden met ouders en 6 kinderen in een huis dat nu geschikt is voor één persoon. Jarenlang op de wachtlijst. Jaren 70 wat was het ineens zielig dat grote allochtone gezinnen klein behuisd waren, we moeten flats samentrekken, let wel allochtonen, geen autochtonen. Met dit soort voorkeursbeleid kweek je gewoon problemen.

Mijn moeder snapte er niets van en terecht. Een regering die schijt heeft aan de iegen bevolking dient gewoon niet serieus genomen te worden. Want deze mensen krijgen echt geen huis in de betere wijken van Den Haag waar het cfrapulje van hoog nivo woont, of in Wassenaar. Maar een woning in de Schilderswijk of Laak, waar de oorspronkelijk Hagenaar niet meer woont en naar Zoetermeer vertrok, waar ook het aantal allochtonen toeneemt.

Multiculti werkt niet niet. En zou het wel werken dan zou Leers ook in een buurt wonen met allochtonen...
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Ben het helemaal met Joschke eens, maar ik heb dé oplossing. Ik las op Binnenlands Bestuur dat er een woningvereniging in 't Gooi voor vijftig gezinnen de helft van de woning wil betalen om leegstand te vermijden. Twee vliegen in een klap lijkt me; dus beste meneer Leers, multiculti in 't Gooi, of is dat te ver gezocht......
Denk eens na Den Haag, wat je met je beleid wilt voor de toekomst, wat willen jullie met Nederland, is er een punt op de horizon waar jullie naartoe willen, waar jullie op koersen?!?!?!?
Wat ik de laatste jaren alleen maar constateer is de leegverkoop van Nederland naar het buitenland, het al jaren gaande verkwanseling van onze kennisontwikkeling, overkill aan iedereen die alleen maar wil sturen, maar niemand die nog bij machte is om de weg te plaveien. Het sociaal bestel wat we teniet hebben laten gaan en onbetaalbaar is geworden door maar alles te privatiseren. We zijn een maatschappij geworden waar de mens mét de psychologische stempel tot normaal beeld is verworden. Er is geen kind meer zonder begeleiding, geen jonge manager meer zonder "coach". We zijn verworden tot een maatschappij zonder inhoudelijke kwaliteiten waar nog maar een enkel Nederlands bedrijf echt top of the bill is, het baggeren en de wateren zitten immers in ons bloed! Cultuur binnenhalen is niets mis mee, maar pas op voor het inhalen van culturen wanneer je niet op de hoogte bent van de consequenties. Waar is die match met onze cultuur of verworden wij tot het opvangadres van al wat geen toekomst heeft en moeten wij die voor hen verschaffen en wat rest dan ons nog? Soms krijg je met al je goede bedoelingen meer dan wat je voor ogen had. Wij hebben dat punt zo'n beetje bereikt lijkt me. Terug naar de basis!
Veel wijsheid toegewenst!
Advertentie