of 63082 LinkedIn

Renkum huurt straatverlichting

Door de lantaarnpalen de komende 2,5 jaar al te vervangen, verwacht Renkum de eigen klimaatdoelstellingen van 2030, een energiebesparing van 50 procent, al in 2022 te halen. Volgens projectleider Kevin Groen van Renkum was de gemeente hard toe aan vernieuwing. ‘Ons areaal is sterk verouderd en sommige lantaarnpalen staan op omvallen.'

De lantaarnpalen in de gemeente Renkum zijn oud en aan vervanging toe. Maar het vervangen van straatverlichting is duur, en in Renkum gaat het om zeker 3.000 lantaarnpalen. De gemeente kiest er daarom voor om de straatverlichting voortaan als dienst af te nemen van het Smart City initiatief van bedrijf Primevest Capital. Het betekent dat het bedrijf investeert in de lantaarnpalen en zorgt voor verlichting. De gemeente blijft eigenaar van de lantaarnpalen, maar betaalt voor het licht. 

Volgens BNG Bank, die het project financiert, biedt het verschillende voordelen voor de gemeente. Die kan de transitie naar slimme en duurzame verlichting op kortere termijn realiseren, maar de vervangingskosten over een langere periode verspreiden. De bestaande lantaarnpalen worden bovendien vervangen door slimme palen, uitgerust met sensoren die luchtkwaliteit en verkeersintensiteit kunnen meten.

Bovendien kunnen ze geschikt worden gemaakt als ‘hubs’ voor mobiele internettoepassingen, als oplaadpunt voor elektrische auto’s en worden uitgerust met camerabeveiliging. Volgens de partners in het project profiteert de gemeente straks van de meeropbrengsten die gegenereerd gaan worden door de slimme lantaarnpalen beter te benutten.

Door de lantaarnpalen de komende 2,5 jaar al te vervangen, verwacht de gemeente de eigen klimaatdoelstellingen van 2030, een energiebesparing van 50 procent, al in 2022 te halen. Volgens projectleider Kevin Groen van Renkum was de gemeente hard toe aan vernieuwing. ‘Ons areaal is sterk verouderd en sommige lantaarnpalen staan op omvallen.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers