of 59185 LinkedIn

Piek in bouwvergunningen

De totale bouwsom van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen steeg in de maand maart met 36 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De vergunde bouwsom kwam daarmee uit op bijna 1,5 miljard euro, het hoogste bedrag sinds de start van de reeks in 2012.

De totale bouwsom van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen steeg in de maand maart met 36 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De vergunde bouwsom kwam daarmee uit op bijna 1,5 miljard euro, het hoogste gemeten bedrag ooit.  

Nieuwbouw stijgt sterkst 
Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers van verleende bouwvergunningen die het sinds 2012 bijhoudt. De totale bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen bedroeg bijna 1 miljard euro, zo’n 50 procent meer dan een jaar eerder. Het sterkst steeg het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is afgegeven. Dat was 56 procent hoger dan maart 2016. In totaal ging het om 6.682 nieuwbouwwoningen, het hoogste aantal sinds april 2015.


Bedrijfsgebouwen 

Voor bedrijfsgebouwen steeg de bouwsom met 15 procent tot bijna 500 miljoen euro. Daarbij moet worden gedacht aan bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen. In deze telling van de bouwsom zijn alleen verleende bouwvergunningen van 50.000 euro of hoger meegenomen.

Woningaanbod
Intussen blijft het beschikbare woningaanbod in de meeste gemeenten dalen, zo blijkt uit gegevens van woningmarktcijfers.nl over de eerste drie maanden van dit jaar. In de regio Amsterdam, Zuid-Kennemerland en de Gooi- en Vechtstreek nam het aantal te koop staande woningen met 40 procent af. De huizenprijzen stegen daar met zo’n 17 procent. De sterkste koopsomstijging deed zich voor in Oost-Groningen: daar kosten de woningen vrijwel een kwart meer (24 procent) dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.


Verdubbeling huizenverkoop

De huizenverkoop steeg het sterkst op de Wadden, in Noordwest-Overijssel en in Maasduinen in Noord-Limburg: bijna een verdubbeling. In de regio Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van 2017 4 procent minder woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2016. Ook Zuid-Kennemerland en Utrecht-West blijven met respectievelijke transactiestijgingen van 5 en 10 procent ver onder het landelijke gemiddelde van 30 procent. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K. de Beer (adviseur) op
In de pers mekkeren lobbyisten van allerlei soort dat het niet aantrekt door de gemeenten, maar dit bericht laat het tegendeel zien. OK, en nu al die braakliggende gronden ontwikkelen maar niet alleen denken aan de projectontwikkelaars, maar ook aan initiatieven van particulieren.