Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onderzoek naar anti-kraakambtenaren Alphen

In Alphen aan den Rijn is ophef ontstaan rond de huisvesting van twee ambtenaren. Die wonen in goedkope anti-kraakwoningen, die straks plaats moeten maken voor nieuwbouw. De SP diende, samen met andere oppositiepartijen, een motie in. Een BING-onderzoek is het gevolg.

02 november 2010

Goedkeuring
Aanleiding was een artikel in het AD. Daarin bekenden de twee ambtenaren, zelf werkzaam voor het projectbureau Stadshart dat de gebouwen had aangekocht, dat zij hun huizen via hadden gekregen door naar de gemeentesecretaris te stappen. Een van hen kreeg ook goedkeuring van de burgemeester.

Belangenverstrengeling
Volgens fractievoorzitter Jo Schriek van de SP hadden deze de raad op de hoogte moeten stellen van de gang van zaken. Hij noemt het weliswaar ‘belangenverstrengeling op microniveau’, maar belangenverstrengeling blijft het in zijn ogen. ‘Die woningen waren bedoeld voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Op de wachtlijst staan 700 mensen, waaronder veel jongeren die graag antikraak hadden gewoond.’

BING-onderzoek
Donderdag stelde hij vragen over de kwestie in de raadsvergadering. Wethouder Hans Groen In ‘t Wout (CDA) bood aan om de zaak zelf uit te zoeken. ‘Maar dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt’, aldus Schriek. Daarom werd besloten tot een BING-onderzoek. De resultaten worden over zes weken verwacht.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

FB / adviseur
Wat een populistische onzin ktraamt de SP nu weer uit! Antikraakwoningen zijn bestemd voor sloop en niet voor bewoning door "sociale minima". Iedereen met enig verstand van zaken op het gebied van stadvernieuwing weet dat je dat soort woningen nooit moet verhuren. Want als je de woning nodig hebt voor de sloop, willen de mensen er nkjiet meer uit en doen ze een beroep op de riante regeling voor huurbescherming, die de SP natuurlijk graag gehandhaafd ziet. De gemeente moet dus kiezen: of kosteloos laten bewonen door eigen ambtenaren of een antikraakwachtbureau inhuren., Dat laatste kost geld.
JvV / adviseur
Antikraak woningen zijn helemaal niet bedoeld voor 'mensen aan de onderkant van de maatschappij'. Het zijn woningen die door tijdelijke bewoning worden beschermd tegen diefstal, vernieling en verwaarlozing. De duur van antikraak varieert dan ook van een paar maanden tot een paar jaar. Hulde aan de ambtenaren die zich daarvoor hebben aangemeld!
Hans
leuek dingen in Allepheu !
Putjesschepper / Alphenaar
Dit zijn er twee uit een lange rij. Als BING goed zijn best doet en wat dieper in de put graaft en ook onder het vloerkleed kijkt, dan staan ons ongetwijfeld nog een boel verrassingen te wachten. Mooi moment om eens wat aan het heersende bestuurs- maar ook managementcultuurtje te doen. Integriteit is een groot goed, maar vooral voor anderen.
Jan / ambtenaar
Geen wonder dat, met zo''n burgemeester, in Alphen aan de Rijn zo lichtvaardig wordt omgesprongen met integriteit. Putjesschepper heeft helemaal gelijk.
Putjesschepper / Alphenaar
@JW
Iemand die anti-kraak woont, betaalt in vergelijking met iemand die normaal huurt, weinig tot niets. Een ambtenaar die "een paar jaar" anti-kraak woont, geniet dus een aanzienlijk financieel voordeel bovenop het salaris wat hij/zij toch al ontvangt. Bovendien heeft een ambtenaar via interne bronnen vrij makkelijk toegang tot informatie over de plannen m.b.t. de panden. Het risico van onverwachte uitzetting is dus minimaal. Of dat nu een reden is deze "opofferingsgezindheid" te prijzen...
Advertentie