Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Nijmegen heeft nog ruimte voor XXL-logistiek’

In Nijmegen en bij Zevenaar is nog plek voor nieuwe grote distributiecentra. Dat stellen de portefeuillehouders Economische Zaken van de 17 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen in het Regionaal Programma Werklocaties 2021-2024. Maar er zijn geen nieuwe kantoren meer nodig.

08 januari 2021
XXL-centrum.jpg

In Nijmegen en bij Zevenaar is nog plek voor nieuwe grote distributiecentra. Dat stellen de portefeuillehouders Economische Zaken van de 17 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen in het Regionaal Programma Werklocaties 2021-2024. Maar er zijn geen nieuwe kantoren meer nodig.

Visie

Volgens de portefeuillehouders past de bouw van nieuwe distributiecentra in regionale visie Arnhem-Nijmegen van een groene metropoolregio. De gemeenten willen een ‘gebalanceerde economische ontwikkeling, met daarin ruimte voor landschap, duurzaamheid en een ontspannen leefkwaliteit. Werklocaties spelen hierin een belangrijke rol en kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren bij het aangaan daarvan.’ In totaal is er ruimte voor een uitbreiding met 12,5 hectare aan XXL-logistiek van logistiek knooppunt De Grift in Nijmegen. Daarnaast kan er nog 20 hectare bij logistiek centrum DocksNLD in Montferland.

 

Evaluatie

Er blijft nog zo’n 10 hectare aan vrije ruimte over, zeggen de gemeenten, maar die wordt pas vrijgegeven na een evaluatie van het Regionaal Programma. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de 17 gemeenteraden en uiteindelijk worden goedgekeurd door de provincie Gelderland.

 

Verdozing

Er is veel belangstelling voor de realisatie van grote distributiecentra in de regio, vooral door het nog steeds toenemende online winkelen en de goede verbindingen met Duitsland en invoerplaatsen als Rotterdam en Amsterdam. In 2019 stelde de provincie Gelderland echter grenzen aan de groei van XXL-logistiek. De provincie wil de verdozing van het landschap beperken door slechts op drie locaties verdere groei toe te staan: Rondom Nijmegen, langs de A12 bij Zevenaar en in Tiel.

 

Overaanbod

Volgens de regio is een verdere uitbreiding van kantoorlocaties niet nodig. Het overaanbod in de regio is inmiddels verminderd, maar er zijn nog steeds teveel leegstaande kantoren. Uitsluitend op centraal stationslocaties in Arnhem en Nijmegen is volgens de regio nog ruimte om extra kantoorruimte te realiseren. Grootschalige detailhandel is, vanwege een flink overaanbod, helemaal geen ruimte meer.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bezorgde burger / beleidsadviser
Dit is de consequentie van meer dan 17 miljoen mensen op een kluit. Jammeren helpt niet, wel zo goed mogelijk planologisch inpassen, En stapelen zorgt voor een kleiner ruimtebeslag. Een groen dak zou trouwens niet misstaan.
P.Pluim
Schandalig die distributiedozen! Ze leveren nauwelijks werk op en het gaat ten koste van kostbare (woning)bouwgrond!
Bet Weter
De grift is Overbetuwe en geen Nijmegen

Langs de A15 verschijnen steeds meer distributiedozen en het levert vooral werk op voor buitenlandse werknemers want nld’ers willen er niet werken. Nederland en Overbetuwe “verdoosd” op deze manier. Tijd voor wethouders die snappen dat dit niet eindeloos door kan gaan.
Eva
Vrij frustrerend lijkt me inderdaad voor omwonenden en inwoners van de gemeente, echter voedt het alleen maar aan de enorme consumptie-drang van de Nederlander. Vraag me af wat een wethouder hier dan echt tegen kan doen.
Advertentie