of 60831 LinkedIn

Ministerie Defensie maakt excuses om chroom-6

Het ministerie van Defensie erkent dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 en biedt excuses aan alle (oud-)medewerkers die daardoor schade hebben geleden of lijden. Defensie wist al decennia van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar werknemers en bedrijfsartsen kregen dit niet te horen.
1 reactie

Het ministerie van Defensie erkent dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 en biedt excuses aan alle (oud-)medewerkers die daardoor schade hebben geleden of lijden. ‘Defensie is tekortgeschoten. Dat spijt mij. Ik kan dat niet terugdraaien’, zei staatssecretaris Barbara Visser. Defensie neemt wel alle aanbevelingen over.

Collectieve schaderegeling
Zo komt er een collectieve schaderegeling. Betrokkenen kunnen aanspraak maken op bedragen tussen de 5000 en 40.000 euro, maakte Visser bekend tijdens een persconferentie in Den Haag over het rapport en de aanbevelingen. De inhoud daarvan lekte vrijdag al uit.

Schadelijke effecten
Daaruit blijkt dat Defensie al decennia wist van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar werknemers en bedrijfsartsen kregen dit niet te horen. Ook voldeden werkplekken niet aan de regels. Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materieel werd onderhouden. Tussen 1984 en 2006 werd daar gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf, dat roestvorming tegengaat. Volgens de onderzoekers verschilt de blootstelling aan het spul per functie en per persoon.

Ziek door chroom-6
(Oud-)medewerkers kunnen onder bepaalde omstandigheden Defensie aansprakelijk stellen. Het gaat om mensen die met een zekere mate van waarschijnlijkheid ziek zijn geworden door blootstelling aan chroom-6, zei voorzitter Ruud Vreeman van de commissie die het onderzoek begeleidde. Het onderzoek duurde drie jaar. Dat had te maken met de zorgvuldigheid en onderzoeksmethoden die volgens Vreeman nodig waren om alle feiten boven tafel te krijgen en zo weg te blijven van elke schijn van partijdigheid. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Er gat in de organisatie van defensie wel erg veel mis. De minister kan ieder dag wel in tranen uit barsten en om excuses vragen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners