of 62688 LinkedIn

Los van aardgas kost Amsterdam 14 miljard

Om heel Amsterdam aardgasvrij te maken is de komende 40 jaar 42 miljard euro nodig. Tweederde daarvan kan worden terugverdiend, maar er blijft een ‘onrendabele top’ over van 14 miljard euro. Door goede samenwerking kan dat bedrag verder omlaag, betoogt het gemeentebestuur, maar daarvoor is wel de hulp van het rijk nodig.

Om heel Amsterdam aardgasvrij te maken is de komende 40 jaar 42 miljard euro nodig. Tweederde daarvan kan worden terugverdiend, maar er blijft een ‘onrendabele top’ over van 14 miljard euro. Door goede samenwerking kan dat bedrag verder omlaag, betoogt het gemeentebestuur, maar daarvoor is wel de hulp van het rijk nodig.

City Deal

Het bedrag van 42 miljard komt uit een business case van de City Deal Amsterdam Aardgasvrij, een samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties, huurders en energie- en netwerkbedrijven. De business case moet inzicht geven in de manieren waarop de stad kan verduurzamen tegen de laagste maatschappelijke kosten.

 

Kosten

De gemeente, maar vooral huis- en vastgoedeigenaren, energieleveranciers en netwerkbedrijven moeten grote kosten maken om duurzame warmte in de hele stad mogelijk te maken. Er moet worden geïnvesteerd in isolatie, een nieuwe warmte-infrastructuur in de vorm van een warmtenet en een veel steviger elektriciteitsnet voor de woningen en gebouwen die all-electric worden verwarmd.

 

Terugverdienen

Volgens de organisaties zal een deel van de investeringen worden terugverdiend, onder andere door besparing van energiekosten en de verkoop van warmte in plaats van gas, maar eenderde, 14 miljard euro, zal moeten worden bijgelegd. Bovendien wordt in de business case de onderhoudskosten tussen 2040 en 2060 ook meegenomen; Amsterdam heeft zich ten doel gesteld al in 2040, dus tien jaar voor het streven van het Klimaatakkoord, energieneutraal te zijn.

 

Rijksoverheid

Wethouder Van Doorninck (duurzaamheid) verwacht dat de die kosten verder gehalveerd kunnen worden, door betere afstemming tussen de partners in de City Deal en door meer projecten collectief aan te pakken, waardoor er meer zekerheid is voor investeerders. Maar de wethouder wil voorkomen dat de rekening voor de resterende 7 miljard bij de Amsterdammers terechtkomt. Daarbij moet de rijksoverheid gaan helpen, door het voordeliger te maken om te investeren in duurzame oplossingen en innovaties, maar ook door een verhoging van de gasprijs en een verlaging van de prijs voor elektriciteit.

 

Leidraad

De komende anderhalf jaar gaan alle Nederlandse gemeenten, samen met betrokken partijen als woningcorporaties en energiebedrijven, in beeld brengen op welke manier hun eigen gemeente tot 2050 gaat verduurzamen in de Transitievisie Warmte. Daarbij zullen ook de kosten in beeld gebracht moeten worden. Het Expertisecentrum Warmte (ECW) heeft daar vorig jaar al een leidraad voor ontwikkeld, waarmee gemeenten in beeld kunnen krijgen welke (financiële) gevolgen bepaalde keuzes voor verduurzaming hebben. Het ECW publiceert donderdag een nieuwe versie van die leidraad, waarbij nieuwe technieken zijn meegenomen en prijzen zijn aangepast aan de actualiteit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Mij kennende verwacht ik tegen die tijd al lang in een knusse warme urn op de schoorsteenmantel te staan; gestookt met hout, pellet, gas: dat weet ik niet. Ik zal in ieder geval geen beroep doen op een eeuwigdurend grafrecht in Asd zoals islamieten dat nu willen en is toegezegd. Denk eens door hoe veel ruimte dat in Asd gaat kosten en hoe dit de ontwikkeling van de stad gaat belemmeren: giga
Door Spijker (n.v.t.) op
Alvorens veel water naar de zee te dragen zou ik eerst maar eens een nieuwe studie maken van alle milieueffecten die zijn verbonden aan de productie van o.a. biomassa, zonnepanelen (floatglas, cadmium, lood e.d.), windmolen (CO2), e.d.). Wat win je er mee als de negatieve milieueffecten groot of misschien wel groter zijn? Het is ondertussen wel duidelijk dat hieraan in het Klimaatakkoord niet of nauwelijks aandacht is besteed.
Door Petra op
Ik heb begrepen dat Amsterdam eerst nog een paar (dure) kademuren moet repareren.....
Door Trevor op
Zo'n berekening is natuurlijk zo veel mogelijk naar de huidige inzichten. Alle reden om te zoeken naar manieren om de business case (verder) te verbeteren.
Door Toine Goossens op
Deze business case is niet op internet te vinden. Dat is veelzeggend.
Door Toine Goossens op
Bij de partijen die aan dit rapport hebben bijgedragen staan niet de eigen woning eigenaren. Dat is een ernstig gebrek en tast de betrouwbaarheid van dit rapport aan.

Huiseigenaren met woningen die ouder dan 70-100 jaar zijn moeten constateren dat hun woningen niet zodanig te isoleren zijn dat van het gas af een optie is. Warmtenetten voor de wijken waar die woningen staan zullen er nooit komen.
Tussen nu en 2030 gaan dermate veel woning eigenaren CO² besparingsmaatregelen invoeren dat de aanleg van warmtenetten in die wijken geen business case opleveren; er is geen verdienmodel. Wijken met oudere woningen blijven afhankelijk van gas, ook aardgas als er geen ander gas beschikbaar is.

Wie dat niet onderkent steekt zijn/haar kop in het zand.
Door Koos (Milieuadviseur) op
Krankzinnig veel geld voor een krankzinnige maatregel. Tegelijk lees je dat de stad 'pijnlijke bezuinigingen' moet doorvoeren om 200 miljoen te bezuinigen; dat is dan peanuts vergeleken bij deze opgave.
Krankzinnig en onbetaalbaar dus; toch doorzetten om de economie echt kapot te maken?
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Niet de idealisten hebben dit besloten maar de regering die we zelf in meerderheid hebben gekozen. Misschien hebben lobbyisten een te grote invloed? Dit zie je keer op keer bij veel vraagstukken. Misschien wordt het tijd dat politici zelf na gaan denken en vooruitdenken. dat lijkt tot nu toe moeilijk.
Door Cor Mulder (ambtenaar) op
Idialisme zorgt niet voor brandende kachels.
Wat mij betreft snel stoppen met het dwangmatig beëindigen van het verwarmen met aardgas. Beter ten halve gewend dan ten hele gekeerd.
Aardgas is, zoals bekend, één van de schoonste vormen van fosiele brandstof, de infrastructuur is al aanwezig en aardgas kan prima geïmporteerd worden uit verschillende landen. Afhankelijkheid van Rusland is dan ook een drogreden om mensen te overtuigen van de noodzaak om te stoppen met gebruik van aardgas. Kortom, stoppen met die waanzin.
Door Knuddebrod op
Misschien beter om even pas op de plaats te maken, nu de discussie oplaait of het wel zo verstandig is om "los te komen van het aardgas", vóór je zoveel geld uitgeeft.
Dat zal wel niet gebeuren want idealisten gebruiken zelden hun verstand.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners