Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Krimpbeleid ter discussie nu er minder gekrompen wordt

Is het toeval of een veeg teken? De regio Achterhoek zet op voorstel van de provincie Gelderland de eerder opgelegde beperkingen in het aantal te bouwen woningen voorlopig overboord. Ook elders in Nederland lijkt de krimp over 2018 mee te vallen.

31 december 2018

Is het toeval of een veeg teken? De regio Achterhoek zet op voorstel van de provincie Gelderland de eerder opgelegde beperkingen in het aantal te bouwen woningen voorlopig overboord. Ook elders in Nederland lijkt de krimp over 2018 mee te gaan vallen.

Groeiende economie

‘De economie groeit en ook de werkgelegenheid’, zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek, tevens voorzitter van de regionale thematafel wonen en vastgoed, in het AD. ‘Bedrijven halen werknemers van buiten de regio en zelfs van buiten Nederland. Verder proberen we jongeren vast te houden.’ De demografische gevolgen van deze ontwikkelingen zijn volgens hem nog onduidelijk. ‘Daarom laten we beperkingen in het aantal te bouwen woningen los.’

Waterbedeffect
Woningmarktexperts spreken van het waterbedeffect. In de overvolle Randstad is voor nieuwbouw van woningen en bedrijven weinig ruimte. Daar profiteren nu vooral steden als Zwolle, Leeuwarden en Arnhem van. Zij vormen de economische motor, ook voor het omliggende met krimp bedreigde platteland. Dat dempt de noodzaak voor jongeren om vanwege de zoektocht naar passend werk de regio te verlaten.

Fries record
Die trend wordt ook zichtbaar in de eerste gepubliceerde cijfers over de bevolkingsontwikkeling in 2018. In Friesland werd door de provincie krimp voorspeld nu de instroom van vluchtelingen opdroogt. Maar de Friese bevolking groeide in 2018 met 524 inwoners tot het nieuwe record van bijna 648.000. Vooral Leeuwarden trok meer inwoners. Ook het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland boekt na jaren van krimp nu voor het tweede opeenvolgende jaar groei: tachtig inwoners kwamen er in 2018 bij. Met name Zierikzee groeide sterk.  

Behoedzaamheid blijft
Voor de regio Achterhoek zijn nog geen cijfers over 2018 bekend. Die publiceert het CBS pas begin januari, meteen met die van de rest van Nederland. De verwachting is dat ook in de Achterhoek de toestroom vanuit de Randstad de dalende vluchtelingaantallen goeddeels zal compenseren. Niet dat er nu zonder rem in de regio zal worden gebouwd. Vanaf 2030 worden er volgens wethouder Hiddinga in de Achterhoek nog steeds minder huishoudens en dus ook minder woningen voorzien. ‘Het is dus zaak behoedzaam om te gaan met het nieuw bouwen van woningen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie