Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Instemming EU voor Hedwigepolder niet nodig

Het kabinet heeft geen expliciete goedkeuring nodig van de Europese Commissie voor het plan om niet de Hedwigepolder maar andere polders in Zeeland onder water te zetten. Dat maakte staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) donderdag in de Kamer duidelijk

01 juli 2011
Het kabinet heeft geen expliciete goedkeuring nodig van de Europese Commissie voor het plan om niet de Hedwigepolder maar andere polders in Zeeland onder water te zetten. Dat maakte staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) donderdag in de Kamer duidelijk.
Periodiek beoordelen
Brussel zal volgens Bleker wel periodiek beoordelen of Nederland voldoet aan de internationale verplichtingen voor natuurcompensatie na de uitdieping van de Westerschelde. Maar het primaat voor de uitvoering daarvan ligt bij Nederland.

Nieuwe plannen
Bleker zei geen stempel van Brussel te willen. Hij overlegt binnenkort weer om de Europese Commissie het vertrouwen te geven dat de overheid en de provincie Zeeland op een goede manier aan natuurherstel gaan doen. Overleg met Vlaanderen vond hij tot nu toe niet echt nuttig, aangezien hij niets had te melden. Maar nu probeert Bleker om in Vlaanderen ,,begrip en vertrouwen" te vinden voor de nieuwe plannen.

Steun
Hij heeft daarbij steun van VVD, CDA, PVV, SGP en SP. De partijen vinden het prima dat naar alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder wordt gezocht. Een garantie dat de polder wordt gespaard is er nog niet, maar de komende tijd gaat alles op alles omdat vertrouwen in Brussel en Vlaanderen te creëren, aldus Bleker.

Balletje-balletje
PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren verbazen zich erover dat het bezuinigende kabinet er 35 miljoen euro voor over heeft om de Hedwigepolder te behouden. Volgens de ChristenUnie wordt in dit geval aanzienlijk makkelijker de beurs getrokken dan op het gebied van de zorg. Balletje-balletje, oordeelt de PvdA.

Overleg
D66 vreest dat de plannen weleens een kwart miljard kunnen gaan kosten en wil dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet zonder overleg met de Kamer. Bleker vindt dat wel een erg pessimistisch scenario waarin ,,werkelijk alle beren op de weg ook ten tonele zijn gevoerd’’. Hij vindt het vooral van belang dat er nu minder goede Zeeuwse poldergrond onder water gaat.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie