Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hedwigepolder dreigt volledig onder water te gaan

De Kamer heeft het alternatief van de staatssecretaris voor een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder afgewezen, volledige onder water legging dreigt.

22 mei 2012

Nu de Tweede Kamer definitief het alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder heeft afgewezen, dreigt de polder volledig onder water te gaan. Commissaris van de koningin Karla Peijs van Zeeland wil geld zien van het kabinet voor het 'gesol' met de inwoners.

Onvoldoende steun

Vlaanderen heeft eerder aangekondigd desnoods via arbitrage af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken voor het herstel van de natuurschade die ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde. Daarin is in 2005 opgenomen dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou gaan.

Bleker probeerde dat met de ontpoldering van een derde deel te voorkomen, maar daar is onvoldoende steun voor in de Kamer.

Ad Koppejan

De partijen zijn verdeeld over hoe de toekomst van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder er dan wel uit moet zien. PvdA en D66 willen dat Nederland zich gewoon aan de afspraken houdt en de polder helemaal onder water zet. De PVV daarentegen wil sowieso de polder droog houden. Het CDA, met het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan, bracht een voorstel om volledige ontpoldering te voorkomen niet in stemming. De VVD gokte op oplossingen die in overleg met de provincie Zeeland tot stand komen, maar ook daar was onvoldoende steun voor.

20 miljoen

Commissaris van de koningin Karla Peijs van Zeeland wil dat het kabinet een investering van 20 miljoen doet in Zeeuws-Vlaanderen. ,,Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen.’’ Die 20 miljoen moet komen uit de besparing die ontstaat, nu het plan van staatssecretaris Henk Bleker om op drie plaatsen te ontpolderen niet door de Kamer kwam. Waarschijnlijk zal Vlaanderen eisen nu de volledige Hedwigepolder onder water te zetten. Dat plan is 20 miljoen goedkoper.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Pacta sunt servanda



Oftwel je moet je afspraken nakomen. Dat geldt ook voor NL. Nederland heeft een verdrag met de Belgen gesloten, moet je niet terugkrabbelen.
PM
Huh? 20 miljoen? Gesold met de mensen. Er staan 5 (vijf) boerderijen in de Hedwigepolder. Die boeren zullen wel blij zijn met 20 miljoen!

Doe normaal. Gewoon ontpolderen, want afspraak is afspraak. Had tenslotte al veel eerder moeten gebeuren.
Toeschouwer
Peijs: 'Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen'. Vreemd uitspraak. Eerst zelf beginnen te morrelen aan een gemaakte afspraak en vertragingen (laten) creëren ( 'sollen'), en vervolgens menen dat je het verdiend hebt dat anderen je daarvoor compenseren.
Niek / jurist
Hallo mevrouw Peijs, wakker worden hebberige hebberd. De afspraak tussen de Staat der Nederlanden en Vlaanderen was helder. Dat vervolgens binnen bepaalde overheden men die afspraak ondersteboven wilde hebben is vooral gevoed door de lokale en provinciale politiek. Het is dus goed dat de provincie Zeeland voor kosten opdraait die door het "gesol" zijn ontstaan. Maar hoe die berekend kunnen zijn op 20 miljoen? Mevrouw Peijs heeft volgens mij hier veel weg van Rijk de Gooijer in de bekend spotjes van Centraal Beheer.
Jos Praat / beleidsadviseur
Dat krijg je er van wanneer de politiek zich met dergelijke vraagstukken gaat bemoeien. Verdeeldheid en slappe compromissen + een extra claim voor de bewoners. Wie het nog snapt mag het zeggen. Er ligt toch een harde afspraak, zo begrijp ik? Nou dan. Rug recht en gaan!
WB / beleidsmedewerker
WIj moeten beter leren dat (aanleg en compensatie van) natuur in de eerste plaats van levensbelang is en in de tweede plaats een kostbaar economisch goed betreft. Het intensieve boerenbedrijf is er de oorzaak van dat het ecosysteem (biodiversiteit annex insecten/dierenleven) volledig naar de knoppen gaat. Boerenland is geen weiland maar bedrijfsterrein geworden en als je dat ruimtelijk paars gaat kleuren is Nederland 1 groot industrieterrein. We moeten blij zijn dat Europa ons, wat dat betreft, dwingt om gezamenlijke afspraken na te komen teneinde de luxe van de mens hier en daar te delen met plant en dier.
Wottsjer
Een fraai voorbeeld van hoe een iets te gretige ambtenaar(!) zichzelf volkomen diskwalificeert voor de rijks-publieke functie die ze vervult als CvdK.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Nou dan kan Henk Bleker over drie jaar met zijn vriendin ongezien naakt gaan zwemmen in de Hedwigepoel. Nederland heeft zich in dit grenslanddossier wel van zijn meest kneuterige kant laten zien. Met de discussie over de IJzeren Rijn spoorlijn volgt een herhaling. Kneuterig geneuzel over vermeend natuurbehoud.

Sorry, maar een spoorlijntje met 20 goederentreinen per dag richt geen schade aan aan flora en fauna.

Allerlei dieren kunnen probleemloos een dergelijk spoorlijntje oversteken. Geen probleem voor de habitat en de spoorlijn geeft België een meer flexibele transportverbinding.







Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Geef eerlijk toe dat ik er niets van snap!

Wij gaan in het belang van het bereikbaar zijn van de haven van Antwerpen de Westerschelde uitdiepen en moeten van de Belgen ook nog eens een polder onder water zetten (iets dat we na 1953 juist proberen te voorkomen, maar dat terzijde).

De link ontgaat mij volledig.
Toeschouwer
@Ruud: zie bijvoorbeeld http://vroegevogels.vara.nl/nieuws-item.167.0.ht … en http://vroegevogels.vara.nl/nieuws-item.167.0.ht …
Advertentie