of 60775 LinkedIn

Harlingen stapt uit pilot Omgevingswet

Volgens de Friese gemeente Harlingen bleek de nieuwe werkwijze veel ingewikkelder dan vooraf gedacht. Harlingen werkte in het project samen met buurgemeente Waadhoeke, de provincie, het waterschap Fryslân en de Commerciële Club Noordwest-Friesland. Ook die laatste partij is uit de pilot gestapt. De andere organisaties zetten het project vooralsnog wel door.

Harlingen stopt per direct met de pilot ‘regelvrij ondernemen’, onderdeel van het leren experimenteren met de Omgevingswet. 

Volgens de Friese gemeente bleek de nieuwe werkwijze veel ingewikkelder dan vooraf gedacht. Harlingen werkte in het project samen met buurgemeente Waadhoeke, de provincie, het waterschap Fryslân en de Commerciële Club Noordwest-Friesland. Ook die laatste partij is uit de pilot gestapt. De andere organisaties zetten het project vooralsnog wel door.

Het ‘regelvrij ondernemen’ moest het krimpgebied nieuwe werkgelegenheid en daarmee nieuw elan bezorgen. ‘Van een krimpregio naar een pimpregio’, was de leus van de betrokken ondernemers die zelf het eerste initiatief tot de pilot namen. Ze hoopten zo meer dertigers aan de streek te kunnen binden, die nu vaak vanwege gebrek aan arbeidsperspectief vertrekken. Op 23 maart 2018 werd het contract voor de pilot ‘Noord-Friesland ontregelt’ tussen alle betrokken partijen en het ministerie van Binnenlandse Zaken getekend.

Onder meer een stinzentuin en een nieuwe windmolen moesten dankzij de nieuwe regelvrije aanpak sneller worden gerealiseerd. Dat bleek minder makkelijk dan gedacht. De ondernemersvereniging stapte al in september uit het project. Nu houdt dus ook Harlingen ermee op. De gemeente wist geen projecten te realiseren die onder de pilot vielen. Bovendien kostte de pilot Harlingen volgens wethouder Paul Schoute (economische zalen, VVD) veel ambtelijke inzet die beter elders in de organisatie kon worden benut. ‘Ook blijkt onze gemeente anders in elkaar te zitten dan Waadhoeke.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners