Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote verschillen gemeenten bij uitvoeren taakstelling

Sommige gemeenten zitten ver boven hun taakstelling om een bepaald aantal asielzoekers met verblijfsvergunning te huisvesten. Maar anderen zitten er ook ver onder. Gemiddeld genomen is de achterstand iets ingelopen, landelijk gezien.

22 juli 2016

Gemeenten krijgen het steeds beter voor elkaar om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. In vergelijking met het tweede half jaar van 2015 hebben gemeenten nu ongeveer 1.300 vergunninghouders meer gehuisvest. Ondanks deze spurt is de taakstelling nog niet gehaald, er is nog een achterstand van 5283 statushouders. Dat blijkt uit cijfers die Platform Opnieuw thuis onlangs publiceerde. Het verschil tussen gemeenten is erg groot. Terwijl de een tot een krappe 16 procent van zijn taakstelling komt, krijgt een andere gemeente het voor elkaar tot bijna het dubbele aantal onder te brengen.

Creatieve oplossingen

Veel gemeenten worstelen met het regelen van woonruimte voor de nieuwkomers. Toch lukt het steeds vaker om door creatieve oplossingen woonruimte te creëren.  Marco Florijn, ambassadeur van het Platform Opnieuw Thuis, is blij met de ijver van de gemeenten. ‘Ondanks het feit dat de taakstelling niet gehaald is, geven de cijfers aan dat gemeenten hard hebben gewerkt,’ zegt Florijn. ‘Ik roep gemeenten op om deze lijn voort te zetten en verder te versnellen. Maak gebruik van de diverse stimuleringsmaatregelen en financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld’.
 
Weststellingwerf 

Het platform dat in 2014 is opgericht om de kennis tussen partijen te ontsluiten noemt het Friese Weststellingwerf als een gemeente die een goede oplossing heeft gecreëerd. Het voormalige pand van het Bornego College aldaar doet sinds december 2015 dienst als woonruimte voor twaalf gezinnen met een verblijfsvergunning. Ieder gezin woont in een eigen klaslokaal. Bewoners wonen er maximaal een half jaar. Deze tijdelijke transformatie valt onder de Gemeentelijke Zelfzorg Arrangement-regeling (GZZA).  

Vijftig personen
De gemeente maakte het schoolgebouw woonklaar voor ongeveer 185.000 euro. Dit betekent dat alle twaalf de klaslokalen zijn getransformeerd naar woonunits. In de kleinste unit kan een gezin met maximaal drie kinderen terecht. In de grootste unit een gezin met maximaal zes kinderen. In totaal kunnen er vijftig personen wonen in het pand. Ze delen per verdieping de sanitaire voorzieningen en de keuken. Weststellingwerf voldoet op deze manier ruimschoots aan zijn taakstelling, het eerste half jaar zit de gemeente er met 163 procent ver boven.
 
Twee statushouders 

Niet alle gemeenten zijn overigens op orde. Zoals de Groninger gemeente Ten Boer die volgens de cijfers van het Platform opnieuw Thuis op nog maar 16 procent van zijn taakstelling zit. Het had de eerste helft van dit jaar 12 statushouders moeten huisvesten, maar kwam niet verder dan 2. Ook Eijsden-Margraten moet nog veel regelen om aan de taakstelling van huisvesting voor 70 statushouders te voldoen. Er is nog maar voor slechts 13 mensen een huis gevonden.
 
Eén provincie
De Limburgse gemeente Landgraaf daarentegen, loopt voor op zijn taakstelling. Het had de eerste helft van dit jaar 41 nieuwkomers moeten huisvesten maar deed dit voor 68 mensen. En ook Loppersum deed het ogenschijnlijk goed, het voldeed voor 400 procent aan de taakstelling. Al is dit in absolute getallen weer wat minder indrukwekkend. In plaats van 1 statushouder zorgde Loppersum ervoor dat er 4 onderdak kregen. Wanneer je naar de provincies kijkt is er slechts een die gemiddeld genomen aan de taakstelling voldoet; Overijssel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie