of 62812 LinkedIn

Groningen mag tractor bij protest verbieden

De boeren van Farmers Defence Force (FDF) mogen de komende dagen in de veiligheidsregio Groningen geen landbouwvoertuigen gebruiken bij hun demonstraties. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag beslist. FDF had een kort geding aangespannen tegen de veiligheidsregio.
1 reactie

De boeren van Farmers Defence Force (FDF) mogen de komende dagen in de veiligheidsregio Groningen geen landbouwvoertuigen gebruiken bij hun demonstraties. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag beslist. FDF had een kort geding aangespannen tegen de veiligheidsregio.

Gevaarlijk

De veiligheidsregio besloot deze week dat boeren in Groningen geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen, zoals tractoren, worden ingezet op openbare wegen. Dit verbod is tot maandag 13 juli 7.00 uur van kracht. De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties, aldus de veiligheidsregio. 'Men houdt zich niet aan de verkeersregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op,' zei de advocaat van de veiligheidsregio donderdag.

 

Bevoegd

De voorzieningenrechter concludeert dat de veiligheidsregio bevoegd is om het verbod op te leggen. Dit mede gezien de Wet openbare manifestaties en de huidige coronacrisis. Het verbod zou in het belang zijn van de gezondheid, het verkeer en het voorkomen van wanordelijkheden, wat volgens de rechter wordt onderbouwd in bestuurlijke rapportages.Van een disproportioneel besluit door de veiligheidsregio is geen sprake, aldus de rechter. Die benadrukte dat het niet gaat om een absoluut verbod om te demonstreren, maar om de manier waarop dit gebeurt. 

 

Teleurgesteld

De boeren reageerden teleurgesteld. 'Een zwarte dag voor democratie,' aldus een van de FDF-leden. De boeren vinden het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstreren. De tractor is volgens hen het symbool van de demonstraties. 'Zonder trekkers worden de boeren niet gehoord of gezien,' zei de advocaat van FDF. Volgens hem moet er voorzichtig worden omgegaan met de conclusies van de bestuurlijke rapportages.

 

Beroep

FDF liet voor de zitting weten in beroep te gaan als de rechtbank hen geen gelijk zouden geven. Hun jurist kwam daar op terug, want dit is bij een voorlopige voorziening niet mogelijk. Hij overweegt nog om naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. 'Maar daarvoor is het wellicht te kort dag.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Klamer (raadslid) op
Wat een teken van onmacht van dit soort bestuurders, om je dood te schamen als medebestuurder. Het is wederom ook een teken dat de boeren niet serieus worden genomen en keer op keer worden geschoffeerd.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners