Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten laks met informatie aan netwerkbeheerder

Het gebeurt nu te vaak dat de netwerkbeheerder gaande weg de bouw van een nieuwe locatie het net gelegde netwerk weer moeten opgraven en aanpassen.

06 juni 2012

Gemeenten zouden verplicht een energieparagraaf moeten opnemen in hun bestemmingsplannen, waarbij ook ruimte wordt gereserveerd voor toekomstige energienetten. Nu gebeurt het te vaak dat de netwerkbeheerder gaande weg de bouw van een nieuwe locatie het net gelegde netwerk weer moeten opgraven en aanpassen.

Lobbyclub

Dat stelt de vereniging Netbeheer Nederland, koepelorganisatie van de netwerkbeheerders in ons land. Als lobbyorganisatie stuurde de vereniging een brief aan alle politieke partijen, met het verzoek om onder meer bovenstaande oproep in hun verkiezingsprogramma op te nemen.

 

Drukker in de ondergrond
Woordvoerder Marcel Halma van Netbeheer Nederland geeft in een mondelinge toelichting op de brief het belang van zo’n energieparagraaf aan. ‘Het wordt steeds drukker met leidingen en kabels in de grond, terwijl de energiebehoefte op de bovengrond steeds diverser wordt. Afstemming is belangrijker dan ooit’.

 

Te weinig overleg
En juist daar schort het nogal eens aan, naar het oordeel van de netbeheerders. ‘Bij een nieuwe woonwijk of een bedrijventerrein krijgt de plaatselijke beheerder op een gegeven moment de vraag om de benodigde gas en elektrische leidingen te leggen. Vervolgens besluit een nieuwe wethouder dat het een duurzame wijk wordt, met warmtepompen. Maar dat wordt dan soms pasgemeld als de leidingen al in de grond liggen.’

 

Piek in stroomvraag
En dan is het eigenlijk te laat. Niet alleen maken warmtepompen een gasleiding soms overbodig, tegelijkertijd vergen ze een robuuster elektriciteitsnet. Op een koude dag vragen ze namelijk veel stroom, omdat er elektrisch bij verwarmd moet worden. ‘Als het om honderden woningen gaat, dan kan ons gemiddelde net dat niet aan en springen massaal de zekeringen’, aldus Halma.

 

Opgraven
Hij verwijst bijvoorbeeld naar Zutpen, waar het aantal storingen na de komst van een duurzame wijk sterk toenam. ‘Dat betekent niet alleen veel overlast voor de bewoners, maar ook veel extra kosten. We moeten opnieuw graven, het netwerk uitbreiden of soms zelfs helemaal nieuw aanleggen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie