Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente Breda verrast door problemen Laurentius

De gemeente Breda was niet voorbereid op de problemen met woningcorporatie Laurentius. Vorig jaar leek de corporatie nog op winst af te stevenen.

04 oktober 2012

De gemeente Breda is verrast en geschokt door de omvang van de financiële problemen bij de Bredase woningcorporatie Laurentius. Wethouder Bob Bergkamp (Wonen) heeft dat donderdag gezegd.

Acute geldnood
Woensdag werd bekend dat Laurentius in acute geldnood verkeert en dat 2012 met een tekort van 41 tot 118 miljoen euro eindigt. Eerder ging Laurentius nog uit van winst dit jaar.

Plannen gaan niet door
Bergkamp maakt zich op dit moment vooral druk over de 700 tot 800 woningen die Breda per jaar moet bouwen. Laurentius heeft gezegd dat lopende projecten worden afgemaakt maar dat andere plannen niet doorgaan. De wethouder heeft de corporaties Singelveste AlleeWonen en Wonen Breburg deze week gevraagd om de geplande projecten over te nemen. Ze kijken serieus naar de mogelijkheden, maar zekerheid daarover is er nog niet.

10 miljoen uitgeleend
Breda heeft aan Laurentius 10 miljoen euro uitgeleend en staat bij Laurentius garant voor een bedrag van 550 miljoen euro. Eerder schreef de wethouder aan de gemeenteraad dat de risico's voor Breda klein zijn.

De wethouder legde donderdag uit dat de risico's wel toenemen als door de problemen bij veel meer corporaties het Waarborgfonds Sociale Woningbouw uitgeput raakt.


Laurentius staat in brand

Gisteren werd bekend dat de Bredase woningcorporatie deze week de rekeningen niet meer kan betalen. De advocaat van Laurentius heeft dat woensdagmiddag gezegd naar aanleiding van de meest recente berekeningen. Surseance van betaling is een realistisch scenario, legde de advocaat Claire Nies uit. ,,Laurentius staat in brand.’’

BNG eist aflossing

Er is een strop gelegd om de nek van Laurentius omdat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) binnen 3 maanden aflossing eist van de lening die is afgesloten voor het project Stadionkwartier in Eindhoven. Er was gehoopt op respijt maar Laurentius moet 60 miljoen euro terugbetalen en kan niet weer lenen, legde interim-directeur Karin Rosielle woensdag uit.

Directeur gearresteerd
Laurentius verkeert al lange tijd in financiële problemen. Tot overmaat van ramp werd in mei directeur Walter V. gearresteerd op verdenking van oplichting van de corporatie. Rosielle legde in een toelichting uit dat de situatie zeer ernstig is. Ze gaat echter niet uit van een faillissement van Laurentius. ,,Faillissement van een woningcorporatie is nog nooit voorgekomen.'' Rosielle rekent op steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Schuld van crisis
Bij de rechtbank in Breda diende woensdag een kort geding van twee andere directeuren tegen hun schorsing. Zij ontkennen elke betrokkenheid bij de fraude en zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de slechte financiële situatie van Laurentius. Ze leggen de schuld bij de economische crisis.

Laurentius meent dat de schorsing gehandhaafd moet blijven. Medewerkers van Laurentius hebben bij forensisch onderzoekers misstanden en integriteitschendingen gemeld en de namen van beide directeuren genoemd, aldus de advocaat.
 

De rechtbank in Breda doet op 10 oktober uitspraak over de schorsing.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
Hadden we daar niet een mooi spreekwoord voor? iets met boter en een hoofd?
Janssen / Boekhouder
De financiële crisis is nog lang niet voorbij. Bijna alle gemeenten hebben problemen met hun "bouwprojecten". Dit geldt ook voor de woningbouwverenigingen.

De ontwikkeling van de economie wordt nu bepaald door de bevolkingssamenstelling. Het beetje groei wat wij zullen hebben, wordt bepaald door inflatie en of creëeren van lucht in de dienstensector. Het wordt tijd dat wij gaan luisteren naar de oosterijkse school van de economie ipv keynes of Smith.
Advertentie