of 62284 LinkedIn

Gelderland wil dozen clusteren

De voorstellen van de provincie Gelderland komen na een advies van het College van Rijksadviseurs over de ‘verdozing’ van het landschap. De rijksadviseurs maken zich zorgen over de ongebreidelde groei en steeds grotere dominantie van superdozen in het Nederlandse landschap. In 2018 werd er 3 miljoen m2 aan XXL-distributie bijgebouwd, en ook over 2019 worden vergelijkbare groeicijfers verwacht.

Gelderland wil wat doen aan de impact op het landschap van supergrote distributiecentra. XXL-logistiek moet voortaan worden geclusterd op een paar bedrijventerreinen, zoals in Tiel en bij Nijmegen. Gemeenten mogen alleen vergunningen afgeven als de aanvragende partijen kunnen aantonen dat een nieuw distributiecentrum nieuwe banen voor de regio oplevert. Logistiek is belangrijk voor de Gelderse economie, zegt gedeputeerde Peter Kerris, ‘maar we vragen logistieke bedrijven zuinig te zijn met de ruimte, duurzame locaties te ontwikkelen en écht bij te dragen aan werkgelegenheid.’ 

De voorstellen van de provincie komen na een advies van het College van Rijksadviseurs over de ‘verdozing’ van het landschap. De rijksadviseurs maken zich zorgen over de ongebreidelde groei en steeds grotere dominantie van superdozen in het Nederlandse landschap. In 2018 werd er 3 miljoen m2 aan XXL-distributie bijgebouwd, en ook over 2019 worden vergelijkbare groeicijfers verwacht.

Vooral Gelderland en Brabant zijn populair bij internationale bedrijven, vanwege hun centrale ligging tussen Rotterdam en het Belgische en Duitse achterland. Logistieke bedrijven zorgen in die provincies voor een flink deel van de werkgelegenheid. De kwaliteit van het landschap is voor veel gemeenten en provincies belangrijk, maar toch geeft het economische belang van een grote werkgever heel vaak de doorslag. De rijksadviseurs dringen er bij decentrale overheden dan ook op aan om duidelijk beleid te formuleren: vermijd lange linten van superdozen langs snelwegen, maar probeer ze zoveel mogelijk te clusteren. En gebruik daarvoor bestaande bedrijfsterreinen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred op
Mega-grote dozen clusteren levert mega-mega-mega grote dozen op... Interessant of iemand daarvoor in ons kleine landje dan wel een geschikte plek kan vinden.
Door Henk op
Te Laat. Onder het mom van vrijheid blijheid heeft het liberale economische principe geleid tot verdozing. Met dank aan de VVD en CDA