of 64740 LinkedIn

Eindhoven kijkt naar markt bij bouw stationsgebied

Het Eindhovense stationsgebied moet de komende 20 jaar het visitekaartje worden van de Brabantse techregio. Rijk, provincie en gemeente gaan samenwerken om daarvoor de voorwaarden te scheppen, maar de overheden kijken met nadruk naar de markt om het gebied te gaan ontwikkelen.

Het Eindhovense stationsgebied moet de komende 20 jaar het visitekaartje worden van de Brabantse techregio. Rijk, provincie en gemeente gaan samenwerken om daarvoor de voorwaarden te scheppen, maar de overheden kijken met nadruk naar de markt om het gebied te gaan ontwikkelen.

Knoop 

De gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat tekenden donderdag een overeenkomst waarin ze afspraken om samen te werken in het project Internationale Knoop XL. In 20 jaar moet het ongeveer 55 hectare grote gebied rondom het Eindhovense station transformeren in een plek waar ’mensen elkaar ontmoeten, waar uitwisseling plaatsvindt en waar de economische kracht van de regio zichtbaar en voelbaar is.’

 

Brainport

Concreet moet er plek komen voor wonen, werken en horeca. De regio Eindhoven heeft een woningopgave van 27.00 woningen, waarvan iets meer dan de helft in de stad, en zo’n 7500 in het staionsgebied. Daarnaast moet het gebied nadrukkelijk inhaken op de aanwezigheid van de grote hoeveelheid techbedrijven in de stad, de Brainport. De regio is inmiddels een van de belangrijkste economische kerngebieden in de stad en groeit fors. Inmiddels zijn er zo’n 16.000 vacatures in de regio Eindhoven.

 

Gunstiger

De ontwikkeling moet het vestigingsklimaat voor mensen en bedrijven gunstiger maken. De overheden proberen daarvoor de voorwaarden te scheppen: daarvoor wordt al gewerkt aan een hoogwaardige ov-verbinding naar de economische hotspots in Noord-Oost Eindhoven, wordt een grote ondergrondse fietskelder bij het station gerealiseerd en komt er onder andere een intercityverbinding met Düsseldorf. De partijen willen met de samenwerkingsovereenkomst verder in het ontwikkelen van goede fiets- en ov-verbindingen.

 

Stimuleren

Met de overeenkomst hopen de overheden dat de markt wordt gestimuleerd om ook aan te haken. Het verbeteren van het vestigingsklimaat is al een speerpunt in de Brainport Nationale Actieagenda, en de overheden hopen dat ook ontwikkelaars hun kans grijpen om in het gebied te gaan bouwen. Aan een deel van die ontwikkelingsopgave wordt al gewerkt. Aan de zuidkant van het station wordt waarschijnlijk eind dit jaar begonnen met de bouw van drie opvallende torens door ontwikkelaar Amvest, met woningen, winkels en horeca, en een debat- en congrescentrum.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers