of 63966 LinkedIn

Ede neemt woningbouw in eigen hand

Als eerste gemeente investeert Ede zelf in betaalbare koopwoningen voor huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro. Zo moeten cruciale beroepen als politieagenten en leraren meer kans worden geboden op de overspannen lokale woningmarkt.

Als eerste gemeente investeert Ede zelf in betaalbare koopwoningen voor huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro. Zo moeten cruciale beroepen als politieagenten en leraren meer kans worden geboden op de overspannen lokale woningmarkt.

Koopgarant

Ede wil starten met zo’n honderd woningen, die verspreid over verschillende nieuwbouwprojecten worden opgeleverd. De huizen moeten ongeveer 215.000 euro gaan kosten. Om die prijs laag te kunnen houden, wordt de Koopgarant-regeling gebruikt. Bij die regeling krijgen kopers een flinke korting op voorwaarde dat ze de woning als ze verhuizen weer verkopen aan de gemeente. De koperskorting wordt dan verrekend en een eventuele waardestijging of -daling van de woning gedeeld tussen koper en gemeente. De gemeente kan de woning dan opnieuw tegen een gereduceerd tarief op de markt brengen. Met de regeling hoopt Ede groepen als leraren en zorgverleners meer kans te bieden op de overspannen lokale woningmarkt.

 

Corporaties

Koopgarant wordt nu vooral ingezet door woningcorporaties, maar die kunnen steeds minder investeren in koopwoningen. In Ede besloot de lokale corporatie om geen Koopgarant meer toe te passen bij nieuwbouw. Omdat ook marktpartijen als ontwikkelaars en bouwers nog nauwelijks betaalbare woningen aanbieden, wordt het aanbod voor middeninkomens steeds schaarser. De prijzen voor de meeste koopwoningen zijn te hoog en voor sociale huur komen ze niet in aanmerking. Dat nu een gemeente de rol als aanbieder van Koopgarant-woningen overneemt is een primeur, zegt Simone van de Kuit, directeur van OpMaat, die organisaties bijstaat in het aanbieden van Koopgarantwoningen. ‘Alleen de gemeente Westvoorne doet dit al. Maar dat is eigenlijk onvergelijkbaar. Het is een van de weinige gemeenten die nog een eigen woningbedrijf hebben. In andere gemeenten is inmiddels ook interesse in deze oplossing, maar ze kijken eerst naar hoe het in Ede gaat.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De gemeente Ede gaat zich (weer) op een markt bewegen waar het helemaal niet moet zijn. Woningbouw is een zaak voor woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en beleggingsinstellingen. De gemeente haalt hiermee onnodig (markt) risico's naar zich toe. Ook hier geldt het spreekwoord "schoenmaker blijf bij je leest".