of 64120 LinkedIn

Den Haag wil leren van ruimtelijke ‘fuck-ups’

De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

Ruimte

Het is allemaal onderdeel van een stedelijk programma om het ontwerp, gebruik en onderhoud van de publieke ruimte beter aan te laten sluiten op de wensen van bewoners en andere gebruikers van de buitenruimte. Dat is nu juist extra nodig, schrijft het stadbestuur in een notitie aan de gemeenteraad. ‘Bewoners, bezoekers en gebruikers verdienen niet alleen een publieke ruimte die er goed uit ziet en goed onderhouden wordt. Ze verdienen ook de mogelijkheid om de publieke ruimte aantrekkelijk te houden en te versterken. Locaties en gebieden zijn nodig om te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied. Maar hoe zorg je ervoor dat een locatie en gebied dusdanig aantrekkelijk wordt voor de gebruiker en je niet alleen investeert in gebouwen?’

 

Verantwoordelijkheid

De gemeente wil de bijeenkomsten gebruiken om meer mensen uit te nodigen om actief te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor de publieke ruimte om hen heen. De gemeente wil dat verschillende gemeentelijke diensten samenwerken met corporaties, vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden om tegemoet te komen aan de wensen van de gebruikers van de openbare ruimte en partijen die willen investeren in de eigen woon- en leefomgeving.

 

Primeur

Dat hiervoor in Den Haag ‘Fuck-Up Nights’ worden ingezet is een primeur. Avonden waarin mislukkingen worden gedeeld op openbare avonden zijn op zich niet nieuw. In een aantal steden zijn met name ondernemers en culturele instellingen al vaker met Fuck-Up Nights aan de slag gegaan. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een gemeente dit organiseert.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
De komende 5 jaar zijn alle dagelijkse 'Fuck-Up Nights’ al volgeboekt hoor ik zojuist.
Door Jos Brouwer (Senior beleidsmedewerker) op
Ik verwacht de nodige voorbeelden van mislukt Haags beleid. De (her)inrichting van de Grote Marktstraat is daar vermoedelijk één van. Al meer dan twintig jaar gedoe over het al of niet hier mogen fietsen en tot op heden nooit gekomen tot een ergonomisch verantwoorde inrichting, met een duidelijk onderscheid (o.a. in hoogte en materiaalgebruik) tussen stoep en rijbaan, zodat zowel fietsers al wandelaars nog steeds niet goed weten waar ze aan toe zijn. Opgeleid als ontwerper en werkzaam te zijn geweest als ergonoom snap ik hier nu werkzaam als beleidsmaker nog steeds weinig van.