Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Calon krijgt nu 50 duizend minder

Minister van der Laan, Hans Alders van de Raad van Commissarisen van Aedes en de toekomstige voorzitter Calon zijn overeengekomen toch de eigen salarisnorm toe te passen. Volgens de Izeboud-norm/Aedes-code heeft Calon recht op 150 duizend euro, dat is 50 duizend minder dan eerder werd voorgesteld.

17 april 2009
Gewoon dienstverband
Calon heeft aangegeven uit te willen gaan van een beloning conform de Izeboud-norm/Aedescode (maximum-salaris ca.250.000 euro bruto per jaar). Dat is hetzelfde salaris wat een corporatiedirecteur tegenwoordig verdient. Hij is bereid een gewoon dienstverband aan te gaan voor drie dagen per week. Hij zal daarvoor een jaarsalaris ontvangen van (3/5 x 250.000 euro) ca 150.000 euro bruto per jaar.

Geen gouden handdruk voor Calon
Contractueel zal worden vastgelegd dat Calon bij vertrek bij Aedes geen beroep zal doen op enige beëindigingvergoeding. Verder heeft Calon zich bereid verklaard om over vier jaar, mocht hij dan worden herkozen, zijn arbeidsovereenkomst aan te passen aan de op dat moment voor corporatiedirecteuren geldende norm.

Auto met chauffeur
Eerder berichtte binnenlandsbestuur.nl dat Calon bovenop zijn Aedessalaris ook nog een auto met chauffeur krijgt. Dat is opmerkelijk omdat Aedes-commissaris Hans Alders woensdagavond in Nova juist benadrukte dat de 200 duizend euro bij een driedaagse werkweek ‘een bruto-bruto-bedrag’ is, waaruit Calon alles zelf had betalen: ‘verzekeringen, pensioenafdrachten, sociale premies, ga zo maar door’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
In NOVA vrijdagavond blijkt wel dat hij per saldo in de nieuwe constructie op hetzelfde niveau blijft. De titel van dit stuk wekt een verkeerde indruk.

Hij is nou ongelukkigerwijs de kop van jut.
Wel, hij heeft toegezegd die beloningsstructuur te gaan aanpakken.

We missen node mensen als Drees sr. in de P.v.d.A. en andere grote partijen.
Anders hadden we deze buitensporige salarissenkwesties niet eens gehad.

Deze kwestie leidt even de aandacht af van de bankiers. Zullen ze blij mee zijn!
Straks is het weer een volgende groep die onder vuur ligt en de aandacht afleidt van de corporatiebestuurders. Als we de cirkel rond zijn zien we vast dat alles nagenoeg bij het oude is gebleven. Politiek heeft macht zonder controle uit handen laten vallen en we hangen nu in incidentenpolitiek.
Schuiven hete aardappels door naar de volgende kabinetsperiode, en door, en door...
Piet van der Sanden / Bedrijfsjurist bij een woningcorporatie
Het trio Calon, Alders en Vander Laan fopt Jan Publiek: E 150.000 in loondienst wordt uiteindelijk hetzelfde of meer dan de management-fee van 200.000. In geval van loondienst krijg je te maken met sociale lasten en pensioenpremie. Maar ... maakt u zich geen zorgen: leden van Aedes zullen deze megalomanie stoppen tijdens hun congres op 23 april.

Groeten,
Piet van der Sanden
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Geachte Heer van der Sanden,

Zou men die dag ook eens een eerlijke volstrekt onafhankelijk laagdrempelige klachtenprocedure willen instellen?

Ymere in Almere hanteert de regel dat alleen correspondie tussen client en corporatie wordt meegenomen in de procedure.

Als daarnaast de klachtencommissie van de gemeente de blokkade van corporatie opheft via alsnog een urgentie, dumpt men je met het grootste gemak en overtuiging in een huis vlak in de buurt en dus overlastgevers!

Tegen die tijd is er al een jaar intern overleg geweest met sociale partners, die (tevergeefs) moesten masseren, om dit macht(misbruik)blok hun kant - en vooral die van de huurder op de krijgen!
Die bijeenkomsten met sociale partners gebeuren een keer per maand. Dus in die tijd kan van alles gebeuren bij de huurder.
Erger nog. Client hoort daar geheel niets over. Heeft geen aanspreekpunt bij die commisie zelf. Dat zegt al veel! Alles gaat via balie corporatie. Het lijkt de Commissie Stiekum wel van de Tweede Kamer.

Het is niet te geloven hoe bedrijfsblindheid ontstaat, omdat verse ogen niet de kans krijgen naar verbeteringen. Het is volstrekt onacceptabel dat een corporatie zoveel macht ontwikkelt. Gemeente laat dat ook gebeuren. Het lijkt mij dat dit altijd een wisselwerking heeft. Ombudsmannen kunnen niets hierin betekenen. Alleen maar kijken of er procedures correct gevolgd zijn. Dat geldt ook voor afd. Vrom Burgerbrieven.

Verhuiskostenvergoeding vindt corporatie en gemeente in Almere bij bedreiging, intimidatie etc. niet terecht. Ook niet bij de uiteindelijke urgentie. Bij Gemeente moet je eveneens als een advokaat allerlei overtuigende stukken leveren. Die nemen wel alle stukken mee.

In Flevoland geldt de regel door schreeuwend tekort aan sociale woningbouw in een nieuwe polder notabene, dat je in aantoonbaar levensgevaar moet zijn. Bij bedreigingen of erger, moet je dus eerst je inelkaar laten slaan. Daar was het wachten in bovenomschreven situatie ook op en fysiek geweld is dan ook ontstaan!
Zonder getuigen sta je ook nog nergens.

Bepaald niet alle bewoners in de sociale sector zijn toegerust voor dit soort procedures in hun eentje tegen machtsblokken met geld voor juristen.
De pro deo advokaat raadde zelfs een rechtszaak af. Of hij achteraf gezien de stukken wel goed gelezen heeft is nog maar de vraag.

Dit soort huurdersonvriendelijke benadering helpt de jaarverslagen gunstig eruit te laten zien op dit punt!
Dat is niet Jan Publiek foppen, maar ernstig tekort doen. Bewust of onbewust je eigen belangen dienen door huurdersonvriendelijke regels en toepassing ervan. Huurders staan alleen, want politie heeft niet de tijd die dit vergt om bewijslast zelf te vergaren.

Het is ontstellend hoe in een ongezond monsterverbond van wederzijdse afhankelijkheid en bedrijfsblindheid belangen van de huurders met voeten worden getreden door corporaties en goedgelovige (komt beter uit) gemeenten.

Rechtsstaat? De machtelozen weten wel beter. Godgeklaagd dat juist in grotere steden de P.v.d.A. (sociaal democratie!) de machtsfactor vormt.

Zuur als bestuurders dan met zulke hoge salarissen dit soort beleid bieden aan juist de onderlagen in de sociale huursector!

rijndert doting / secrretariaatsvoorzitter SP bos en L
Waarom moet die flapdrol Calon voor 3
dagen werk in de week 150.000 euro bruto
verdienen. Is dat soms weer marktconform? En wat verdient de werkster
bij Aedes gemiddeld? Is dat bijv. 6 keer
minder zeg 25000 euro bruto? Dat kan ik me dan weer niet voorstellen. Het komt me voor dat ondanks de crisis het beloningen
systeem voor bestuursvoorzitters ongewijzigd blijft. En dat vind ik dan weer
reden voor hernieuwde actie.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Mijnheer Dijting,

De man is nu onevenredig kop van jut.
Komt net in beeld, omdat er nou net bij Aedes een vacature is.

Nou zou je kunnen denken dat het een heel goed gebaar is als hij het voortouw neemt en salaris inlevert. Een fraai "rood" gebaar in een systeem dat allang rood gekleurd had moeten zijn van schaamte!
Mijn pragmatische geest zegt dan dat hij dan al voor het begin van zijn baan de interne verhoudingen niet prettiger maakt.
Ken de heer Calon niet, maar wellicht is hij t.o.v. voorganger een hele verbetering, die elf jaar de situatie zo geconserveerd heeft.
Vind uw woordkeuze dan ook ongepast.

Nu ik toch een SP-er zie. Hoe concreet worden nou die kleinschalige woonprojectjes voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen? Dat werd in uw partij geroepen tot mijn vreugde.
Hiervoor zat ik 10 jaar geleden al bij een corporatie met een gemeenteambtenaar.
Resultaat: grote flats rondom bestaande tehuizen. Ook hier weer aanbodgericht zorgaanbod. Mw. Bussemaker heeft een hele websitediscussie opgezet t.a.v. zorg in de toekomst, n.a.v. de vergrijzing. Is al afgerond, maar.....
Die kleinschaligheid werd daarin weer onderuit geschoffeld eigenlijk door allerlei argumenten, te maken hebbende met professionaliteit en kwaliteit.
Laat a.u.b. buurtbewoner daarover zelf beslissen. Ik zit liever in een huiselijke opvang in het midden van het leven in mijn eigen wijk dan in een bijenkorf vol ouderdomsellende waar je ondergaat in de massa en bol van regeltjes op elk terrein.
Zelfde huisarts, wijkverpleegster die zorg controleert en tal van andere prettige gewone alledaagse zaken. Alleen met klokje om begeleiding onder dak.
In die grote tehuizen zijn ook niet altijd topverpleegkundigen voortdurend om de bewoners heen. Zo wordt het zo ongeveer voorgespiegeld in de digitale discussie.
Mantelzorgers die veel in die tehuizen komen (ondergetekende langjarig gedaan)
weten wel beter. Huiskamerassistenten nemen daar het werk ook waar.
Als een oudere zelfstandig woont is, zijn er altijd risico's en ook niet altijd hulp a la minuut aanwezig. Dat krampachtige met die regels, die ruim worden geinterpreteerd in de grote tehuizen zelf, begrijp ik niet.
Ik teken wel, dat ik geen claims zal leggen, als ik maar in zo'n mensvriendelijke kleinschalige opvang mag in de wijk!
Opvang voor oudere buurtbewoners bij ziekte, of voor ontlasting mantelzorgers, of voor een kop koffie op sommige middagen voor ouderen in de buurt. Het biedt zoveel pluspunten en geen dure maganementlagen!
Wel een goede klachtenregeling en controle wijkzuster. Dat zijn altijd goede professionals gebleven met een mensvriendelijke benadering en heel veel menselijk inzicht. Een geweldig goed geconserveerde erfenis uit het verleden!
Advertentie