of 63908 LinkedIn

'BZK krijgt Omgevingswet zonder bijbehorend budget'

Met het aantreden van het kabinet-Rutte III ging de invoering van de Omgevingswet over van het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu naar dat van Binnenlandse Zaken. Een succesje voor de nieuwe BZK-minister Ollongren. Alleen vergat ze, volgens de NOS, het bijbehorende budget van 200 miljoen euro voor haar ministerie veilig te stellen.

Met het aantreden van het kabinet-Rutte III ging de invoering van de Omgevingswet over van het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu naar dat van Binnenlandse Zaken. Een succesje voor de nieuwe BZK-minister Ollongren. Alleen vergat ze, volgens de NOS, het bijbehorende budget van 200 miljoen euro voor haar ministerie veilig te stellen.

Proces nog in volle gang

Binnen het wekelijks coalitie-overleg zou al een aantal keer over de financiering van de wet zijn gesproken. Zonder resultaat. In een officiële reactie aan Binnenlands Bestuur laat het ministerie van BZK weten dat er momenteel hard aan wordt gewerkt om de Omgevingswet-taken en bijbehorende medewerkers te verhuizen naar Binnenlandse Zaken. ‘Op dit moment is dit proces nog in volle gang. We kunnen dus nog niet vooruitlopen op de financiën.’

 

Twee keer uitgesteld
In de Omgevingswet worden alle regels voor ruimtelijke ontwikkeling gebundeld. Daardoor zijn er straks minder vergunningen nodig en kunnen procedures sneller worden doorlopen. Invoering van de wet is door de complexiteit van het proces al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor 1 januari 2021. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wilbert van Hofslot (Milieumedewerker) op
De Omgevingswet is sowieso een doodgeboren kindje. Er worden veel teveel zaken beloofd die soms zelfs in strijd zijn met elkaar (meer inspraak, kortere termijnen). Bovendien zijn grote ICT - projecten bij de overheid altijd complex. Stop nu het nog niet te laat is! En probeer de nastrevenswaardige zaken te bereiken via evolutie en met serieus budget. ??
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Dit is volledig in strijd met de Beginselen voor Behoorlijk Bestuur. Waar kan ik in bezwaar en beroep gaan?
Door Martijn op
Integraal werken is een plicht voor decentrale overheden volgens het Rijk, maar het Rijk bewijst nu definitief dat ze hebben gefaald om te dienen als voorbeeldfunctie. Wat een amateurisme.
Door Heuvelmans op
Mark my words: De Omgevingswet gaat een stille dood sterven. Dit kindje van ex-minister Melanie Schultz Van Haegen Maas Geesteranus zou eerst per 1-1-2018 van kracht worden. 2018 werd 2019 en vervolgens zelfs 2021.
Door de Omgevingswet onder te brengen bij BZK (met afstand het zwakste departement) weet je dat het einde verhaal is.
Door Fred op
Omvangrijk dossier, ja misschien ook een hete aardappel, maar lijkt mij vanwege de impact van deze regelgeving inderdaad meer op zijn plaats bij BiZa.
I&M had daar toch hopelijk wel geoormerkt budget voor beschikbaar?? Hopelijk is er integrale verantwoordelijkheid en gaat dat budget dus vanzelfsprekend over. Alleen in bananenrepublieken probeert het landsbestuur elkaar onderling een oor aan te naaien c.q. een poot uit te draaien.
Door Frank Zuylen (Stedenbouwkundige) op
Hoe zo succesje? Dit dossier is een hete aardappel die door het voormalige ministerie van infrastructuur en milieu maar al te graag op andermans bordje is gelegd. Het lijkt mij niet dat de nieuwe minister nou zoveel van de materie weet dat zij de aangewezen persoon is om dit dossier tot een goed einde te brengen.